Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OĽaNO kritizuje štát za prístup k hasičom, ktorým siahol na dôchodky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hnutie pripomína, že na takúto situáciu upozornili Ministerstvo vnútra a Sociálnu poisťovňu už vo februári tohto roka a odvtedy sa vec nepohla dopredu.

Bratislava 16. marca (TASR) - Štát by mal urýchlene riešiť situáciu približne 70 bývalých hasičov, ktorí pre stratu výsluhového dôchodku poberajú iba ten starobný v nízkych sumách. Vyzýva ich na to opozičné hnutie OĽaNO, ktoré pripomína, že na takúto situáciu upozornili Ministerstvo vnútra (MV) SR a Sociálnu poisťovňu (SP) už vo februári tohto roka "a odvtedy sa vec nepohla dopredu".

Hnutie poukazuje na "sporný výklad zákona". Ten podľa poslanca Národnej rady SR Gábora Grendela (OĽaNO) spôsobil, že spomínaní bývalí hasiči dostávajú už tretí mesiac po sebe nízky dôchodok. Príkladom je bývalý hasič a dôchodca Pavol Žatko, ktorý po strate výsluhového dôchodku v sume niekoľkých stovák eur dostáva už len starobný vo výške 172 eur.

"Treba túto situáciu riešiť, je to ponižujúce," povedal Žatko s tým, že rezort vnútra im na výsluhové dôchôdky siahol od januára tohto roka. Bývalý hasič vysvetlil, že za 26 rokov odslúžených v zložkách ministerstva vnútra mu bol priznaný výsluhový dôchodok 500 eur a neskôr, za 16 rokov odpracovaných mimo rezortu, 172 eur. Výsluhový dôchodok poberal Žatko od júla 2008 a od apríla 2013 k nemu pribudol starobný dôchodok 172 eur, ktorý vyplácala Sociálna poisťovňa.

Od januára tohto roka mu však podľa jeho slov ministerstvo zastavilo vyplácanie výsluhového dôchodku a zostal mu iba starobný. Grendel poukázal na vyjadrenie, ktoré rezort zaslal Žatkovi. Podľa neho by mal Žatko vrátiť tisíce eur, teda výsluhový dôchodok za obdobie od apríla 2013, kedy začal poberať aj starobný dôchodok, do decembra 2017. "Podľa ministerstva vnútra teda pán Žatko od apríla 2013 nemá nárok na výsluhový, ale len na starobný dôchodok," uviedol Grendel.

Toto by bolo podľa neho v poriadku, keby Sociálna poisťovňa priznala Žatkovi, a jemu podobným, starobný dôchodok za všetky odpracované roky, a nie iba za tie, ktoré pracoval mimo rezortu vnútra. Bývalí hasiči, ktorí sa ocitli v tejto situácii, spustili petičnú akciu. Podľa Žatka by sa ich nemalo opatrenie rezortu týkať, keďže je podľa neho retroaktívne.

Situáciu chceme riešiť čo najrýchlejšie, odpovedá MV a SP


Ministerstvo vnútra (MV) SR a Sociálna poisťovňa (SP) chcú čo najrýchlejšie riešiť situáciu bývalých hasičov, ktorí pre stratu výsluhového dôchodku poberajú iba ten starobný v nízkych sumách. Potvrdili to oba rezorty v písomnom stanovisku.

MV a SP tvrdia, že momentálne čakajú na zjednocujúce stanovisko Najvyššieho súdu, na ktorý sa obrátila práve SP. "A podľa tohto stanoviska budeme pokračovať ďalej," povedala hovorkyňa MV Andrea Dobiášová.

"Vieme, že ide o nepríjemnú situáciu," povedal hovorca SP Peter Višváder s tým, že MV aj SP intenzívne rokujú. Višváder však upozornil, že problém ale nevznikol na strane Sociálnej poisťovne, a že "zastavenie výplaty zo strany rezortu vnútra nebolo so Sociálnou poisťovňou dopredu koordinované".

"Sociálna poisťovňa môže postupovať len presne podľa príslušných zákonov, a to: v zmysle zásady uplatňovanej v práve sociálneho zabezpečenia, z dôvodu tej istej sociálnej udalosti a za to isté obdobie sa nevyplácajú dve dávky poistenia. Čiže pri žiadosti o starobný dôchodok si daná skupina hasičov musela vybrať, či chce, aby sa jej obdobie služby v HZ započítalo do výsluhového dôchodku alebo na účely starobného dôchodku," vysvetlil Višváder s tým, že každý prejavil svoju vôľu a podľa toho im bol vyplácaný starobný dôchodok zo Sociálnej poisťovne. "A na krok ministerstva - zastavenie výplaty výsluhového dôchodku, nemohla a nemôže Sociálna poisťovňa reagovať automaticky bez zmeny legislatívy," vysvetlil Višváder.

Dobiášová uvádza, že ministerstvo vnútra koná v tejto veci na základe dvoch totožných rozsudkov Najvyššieho súdu. "Napriek tomu rokujeme so Sociálnou poisťovňou, ktorá požiadala zjednocujúce stanovisko Najvyššieho súdu SR k tejto veci."