Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OĽaNO: L. Žitňanská je tá, na kom teraz leží zodpovednosť

Na archívnej snímke opozičný poslanec a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Líder OĽaNO Igor Matovič v reakcii na prezidentovo vymenovanie chýbajúcich sudcov zdôraznil, že ústavný súd by mal byť výkladnou skriňou súdnictva.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Zmena zákona, ktorá upraví výber kandidátov na ústavných sudcov, je naliehavá a zodpovednosť aktuálne leží na ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd). Na tlačovej konferencii na to upozornil opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO). Reagoval tak na rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku vymenovať za sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša.

"V roku 2018 sa má doplniť ďalších deväť ústavných sudcov. Ak to bude bez zmeny zákona, Slovensko bude v riziku, že ÚS bude jednofarebný. Ministerka Žitňanská je tá, na kom v tejto chvíli leží zodpovednosť. Aby prišla so zákonom, ktorý zmení spôsob voľby kandidátov na ústavných sudcov tak, že sa bude voliť kvalifikovanou väčšinou. Takto je to v 90 percentách krajín EÚ," argumentoval Budaj s tým, že na ÚS idú aktuálne aj straníci, a to nemôže tešiť žiadneho demokrata.

Líder OĽaNO Igor Matovič zdôraznil, že ústavný súd by mal byť výkladnou skriňou súdnictva. "Preto ma mrzí, keď tam zasadne človek, ktorý sedí v parlamente. Je to politizácia ÚS. Prezident Kiska musí vyvíjať tlak na koalíciu, aby sa zmenil zákon," myslí si.

Matovič neverí, že Laššáková bude nezávislou ústavnou sudkyňou, keďže je roky poslankyňou Smeru-SD. "Toto je chyba procesu," dodal.