Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

OĽaNO: Návrh R. Fica je trápnosť, ktorá nič nevyrieši

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR Martin Baumann

Reagovali tak na návrh šéfa Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého sa majú daňového tajomstva vzdať na čas predvolebnej kampane všetci kandidáti na prezidenta.

Bratislava 15. júna (TASR) - Opozičné hnutie OĽaNO je za zverejnenie daňových záležitostí u ľudí, ktorí sa uchádzajú o prezidentský post, ale nielen u nich. Ak to má mať zmysel, daňové aj bankové tajomstvo musí byť zrušené v prípade všetkých záujemcov o vstup do politiky. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

Reagoval tak na návrh šéfa Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého sa majú daňového tajomstva vzdať na čas predvolebnej kampane všetci kandidáti na prezidenta. "Je to trápnosť, ktorá nič nevyrieši. To si Robert Fico naozaj myslí, že Slovensko najviac ohrozujú kandidáti na prezidenta, ktorí predtým podnikali a zverejnenie ich daňových priznaní bude vyriešením problémov slovenskej politiky? On veľmi dobre vie, že slovenskú politiku ohrozujú ľudia ako Fico a Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorí majú majetky napísané na biele kone a obchodujú s daňovými podvodníkmi alebo bývajú v ich bytoch," odkázal Matovič.

Podľa jeho slov ide preto zo strany Fica o falošnú hru. "Vždy si vymyslí nejakú hlúposť, len aby sa hovorilo o ňom a nie o premiérovi Petrovi Pellegrinim (Smer-SD). Jeho návrh však vôbec nerieši očistu slovenskej politiky," odkázal šéf Obyčajných.



OĽaNO teda nemá žiaden problém zaviazať všetkých, ktorí chcú ísť do politiky, aby sa vzdali daňového aj bankového tajomstva. "Podporujeme vzdanie sa tajomstiev, ale ak, tak u všetkých, nielen pri prezidentských kandidátoch," dodal.

Najsilnejšia parlamentná strana Smer-SD chce zmeniť legislatívu tak, aby kandidáti na prezidenta boli povinní vzdať sa počas kampane daňového tajomstva. Na piatkovej tlačovej konferencii to avizoval Robert Fico, ktorý priznal, že motívom sú daňové problémy súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku.

Návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva predloží Smer-SD do parlamentu v septembri. Do paragrafu, ktorý hovorí, čo všetko musí kandidát predložiť predsedovi NR SR, má teda pribudnúť nová podmienka, ktorou je vlastnoručne podpísané vyhlásenie, že sa počas kampane vzdáva daňového tajomstva. "Ak to neurobí, nebude môcť kandidovať," ozrejmil Fico. Dňom volieb sa mu daňové tajomstvo vráti.