Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA chce otvoriť členstvo a stať sa ľudovým hnutím

Na snímke líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič. Foto: TASR - Andrej Galica

Matovičovci sa na slovenskej politickej scéne objavili v roku 2010.

Bratislava 27. marca (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) chcú otvoriť členstvo a stať sa širokým ľudovým hnutím. TASR to povedal líder hnutia Igor Matovič. Viacerí politici z tzv. štandardných politických strán vyčítajú OĽaNO-NOVA, že nemá členov a označujú hnutie za neštandardný subjekt.

"Nikdy nebudeme štandardnou stranou. Ale chceme otvoriť členstvo, aby sa naším členom mohol stať ktokoľvek, kto chce. Chceme z toho spraviť široké ľudové hnutie," uviedol. Naďalej zároveň platí pozvanie pre NOVA Daniela Lipšica a Zmenu zdola Jána Budaja na zlúčenie sa s OĽaNO. Členovia strán kandidovali do Národnej rady SR na listine OĽaNO-NOVA a stali sa poslancami.

"Dal som verejnú ponuku pánom Lipšicovi aj Budajovi a ich stranám, že ich pozývame, ak by sa chceli pridať naplno. Asi by bolo dobré, keby sme sa začali spájať," poznamenal Matovič. Verí, že sa spojenie uskutoční. "Záleží to od rozhodnutí NOVA a Zmeny zdola," povedal.

Poslanec Gábor Grendel z hnutia NOVA pre TASR uviedol, že u lipšicovcov o tejto téme ešte nediskutovali. "Budeme sa tým zaoberať," doplnil.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) je stredopravicová konzervatívna politická strana. Prezentuje sa ako hnutie, v ktorom majú priestor nezávislé osobnosti a odborníci. Ministerstvo vnútra SR ju zaregistrovalo 11. novembra 2011. Jej lídrom je Igor Matovič.

Matovičovci sa na slovenskej politickej scéne objavili v roku 2010, keď sa na listine SaS dostala do parlamentu štvorica Igor Matovič, Jozef Viskupič, Martin Fecko a Erika Jurinová. V predčasných voľbách 2012 už OĽaNO kandidovalo samostatne na listine s nezávislými osobnosťami. So ziskom 8,55 percenta hlasov dostalo do parlamentu 16 poslancov.

V tohtoročných marcových voľbách kandidovalo OĽaNO aj s hnutím NOVA a Zmenou zdola a tiež nezávislými kandidátmi. Volilo ich 11,02 percenta voličov a v parlamente obsadili 19 mandátov.