Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

OĽaNO: Dotácie agrorezortu pre drevodomy sú šité na mieru úradníkom

Na archívnej snímke Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR - Martin Baumann

Opozičnú hnutie preto vyzýva ministerku Gabrielu Matečnú, aby tento zámer zrušila.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Dotácie na drevodomy, ktoré pripravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, sú nezmyselné a šité na mieru vysokým štátnym úradníkom a straníckym nominantom. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO-NOVA. Ministerku Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) vyzýva, aby tento zámer zrušila.

Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová pripomenula, že MPRV nedávno ohlásilo zámer dotovať výstavbu certifikovaných drevených rodinných domov s nízkou spotrebou energie. „Prečo by mal štát z našich daní dotovať práve drevodomy, a nie drevársky priemysel vo všeobecnosti?“ pýtala sa na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Odpoveď vidí hnutie priamo v agrorezorte. Remišová upozornila, že vedúcim služobného úradu MPRV sa stal po voľbách Jaroslav Regec, ktorý kandidoval do parlamentu za SNS z popredného miesta. Ako spoločník vlastní firmu R.J.R., ktorá sa zaoberá práve výstavbou drevených domov, a do apríla bol aj jej konateľom.

Jeho spoločnosť mala dostať od ministerstva hospodárstva v roku 2013 dotáciu vo výške takmer 400.000 eur z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast a v súčasnosti sa chce podľa Remišovej uchádzať o ďalšiu podporu z eurofondov na nákup technológie výroby v hodnote viac ako 170.000 eur.

Z takejto podpory môže podľa hnutia profitovať aj bývalý minister obrany za SNS Ján Sitek, ktorý tiež kandidoval za národniarov v posledných voľbách. Ten je zase majiteľom spoločnosti Drevodom Orava, ktorá sa rovnako venuje výstavbe drevodomov a tiež dostala v minulosti dotáciu z eurofondov.

„Dotácie na drevodomy sú tým nezmyselnejšie, že na Slovensku majú spracovatelia ihličnatého dreva, ktoré sa používa v stavebníctve aj na drevodomy, dlhodobo nedostatok dreva. Čiže presne opačný problém, ako chce riešiť ministerka Matečná. Naopak, málo spracúvame a veľa vyvážame listnaté drevo, ktoré sa používa najmä v nábytkárstve,“ zdôraznila Remišová.

Detaily podpory by mal agrorezort zverejniť v apríli. Hnutie preto ministerku vyzvalo, aby túto podporu prehodnotila a zámer zrušila.

„Štát predsa nemôže vypisovať dotačné programy podľa toho, v akom odvetví podnikajú vysokí štátni úradníci alebo stranícki nominanti. Takáto diskriminačná a hlavne nezmyselná podpora malých skupín len zbytočne vytvára nespravodlivosť, poškodzuje malých a stredných podnikateľov, ktorí síce drevo spracúvajú, ale nestavajú práve certifikované drevodomy,“ povedala Remišová.

Ministerstvo sa podľa OĽaNO-NOVA odvoláva na príklad dotácií pre elektromobily, na ktorých kúpu možno dostať príspevok 5000 eur. To však hnutie považuje za tú najhoršiu referenciu a tvrdí, že týmito dotáciami, na ktoré je vyčlenených vyše 5 miliónov eur, štát prispieva majiteľom na drahé autá za desiatky tisíc eur.