Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: Návrh na zmenu pravidiel volieb do VÚC je účelový zákon

Na archívnej snímke poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR - Martin Baumann

Zmeny by už mohli platiť pre voľby do vyšších územných celkov, ktoré by sa mali konať na jeseň budúceho roka.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Koaličný návrh na zmenu pravidiel krajských volieb tak, že predsedovia VÚC sa budú voliť len v jednom kole, je účelový zákon na zvýhodnenie slabnúcich pozícií koaličných strán. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

"Práve v deň prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého by Smer-SD, SNS a Most-Híd už koalíciu nezložili, sa v parlamente rokuje o zmene volebných pravidiel. Je to od nepamäti obľúbený nástroj tých, ktorí strácajú popularitu," zdôraznil Budaj s tým, že všade vo svete, kde je volebný systém väčšinový, sú voľby dvojkolové.

U nás sa dvojkolový systém uplatňuje v krajských a prezidentských voľbách, komunálne voľby sú napriek väčšinovému systému jednokolové. "Zavedenie jedného kola aj v krajoch, to sú otvorené dvere, aby sa jednokolovými stali aj prezidentské voľby," myslí si Budaj.

Zároveň očakáva, že zrušenie druhého kola spôsobí miniatúrnu legitimitu zvolených predsedov krajov. "Tento model môže spôsobiť, že budúcich predsedov VÚC bude voliť minimum ľudí," dodal.

Autormi novely sú poslanci Smeru-SD a Mosta-Híd. Odôvodňujú ho praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," uvádzajú poslanci. Poukazujú, že aj starostovia a primátori sa volia v jednokolovom hlasovaní. Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Koalícia pripomína, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by nebolo, ušetrilo by sa údajne približne 2,4 milióna eur.

Zmeny by už mohli platiť pre voľby do vyšších územných celkov, ktoré by sa mali konať na jeseň budúceho roka.