Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: Odvolanie Plavčana nestačí, treba SNS zobrať ministerstvo

Na archívnej snímke opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) Foto: TASR - Michal Svítok

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) končí vo funkcii. Oznámil to dnes premiér Robert Fico.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA víta oznámenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) končí vo funkcii. "Po našom intenzívnom tlaku, po tlaku médií a občanov konečne Robert Fico urobil to, na čo sme ho vyzývali už dva mesiace," uviedli predstavitelia hnutia Veronika Remišová a Igor Matovič.

Tento krok však nepovažujú za dostatočný, trvá na odobratí ministerstva Slovenskej národnej strane (SNS). "Naše hnutie už dva mesiace žiada, aby bol rezort školstva odobratý z rúk SNS, pretože ľudia, ktorí korupčné podhubie na ministerstve vytvorili, nemôžu neporiadok s eurofondami na ministerstve upratať," uviedli v stanovisku. Podľa OĽaNO-NOVA je nevyhnutné, aby sa rezort školstva "očistil od ľudí, ktorí chcú zneužívať školstvo na vysávanie našich spoločných peňazí a kradnú budúcnosť našich detí a krajiny".

"Takže Fico vytrel s Dankom podlahu. Nielenže nebude nová koaličná zmluva, ale len trápny dodatoček. Dokonca Fico odpálil Dankovi Plavčana. Len hlupák nevidí, že Danka upratali ako malého chlapca. Nabudúce si Andrej rozmyslí, či bude vyskakovať," reaguje na sociálnej sieti Facebook poslanec NRSR za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) končí vo funkcii. Oznámil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý avizoval, že požiada šéfa SNS Andreja Danka o meno nového ministra. Plavčanovi poďakoval za snahu vysvetliť situáciu s kauzou rozdeľovania eurofondov na ministerstve, podozrenia však podľa neho ostali.

"Spolu s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom som vyvinul maximálne úsilie, aby problém ďalšieho pôsobenia ministra školstva pána Plavčana bol vyriešený vnútri materskej SNS. Je mi ľúto, ale musím to skonštatovať, že naša misia nebola úspešná. Nevznášam žiadne obvinenia, chcem poďakovať pánovi ministrovi Plavčanovi za úprimnú snahu veci vysvetliť, ale tiene podozrenia pretrvávajú, a preto som nútený požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra, a to v čo najkratšom čase," povedal Fico.

Minister školstva Plavčan od začiatku júla čelil kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste.

Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Aj v súvislosti s eurofondovou kauzou vypukla vo vládnej koalícii kríza. Naposledy lídri strán Smer-SD, Most-Híd a SNS Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko informovali, že po vzájomných konzultáciách sa dohodli na viacerých veciach vrátane prípravy dodatku ku koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR.