Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Ak nezískame aspoň 7 %, zrejme odstúpim z postu predsedu

Igor Matovič, archívne foto Foto: TASR - Andrej Galica

OĽaNO-NOVA formálne kandidujú ako jedno hnutie, ktoré na vstup do NR SR potrebuje aspoň päť percent.

Bratislava 16. februára (TASR) - Ak hnutie OĽaNO-NOVA nezíska v marcových parlamentných voľbách aspoň sedem percent hlasov, šéf Obyčajných Igor Matovič pripúšťa, že odstúpi z funkcie predsedu. Uviedol to v rozhovore pre TASR.

"Ja by som to osobne považoval za prehru, takže zrejme by som predsedom nezostal. Novým šéfom by bol pravdepodobne automaticky ten, kto by mal druhý najvyšší počet preferenčných krúžkov," povedal Matovič. Okrem toho platí sľub, ktorý dal aj s lídrom NOVA Danielom Lipšicom, že ak ich kandidátka nezíska aspoň sedem percent, ani jeden z tejto dvojice si poslanecký mandát neprevezme.

Matovič a Lipšic totiž pôvodne avizovali, že do volieb pôjdu ako koalícia, ktorá potrebuje na vstup do parlamentu prekročiť kvórum sedem percent. Neskôr to zmenili tak, že OĽaNO vyčlenilo na svojej kandidátke 35 miest pre nominantov NOVA, spojili si názvy na OĽaNO-NOVA a formálne kandidujú ako jedno hnutie, ktoré na vstup do NR SR potrebuje aspoň päť percent.

"Tento krok sme neurobili prioritne kvôli padajúcim preferenciám, ale preto, lebo reálne hrozilo, že ak by sme sa do NR SR nedostali, boli by sme príčinou, že Smer-SD a SNS by mali ústavnú väčšinu. Ale uvidíme po voľbách. Osobne si myslím, že náš výsledok bude lepší, ako ukazujú prieskumy," dodal Matovič.