Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: Povýšenie A. Danka za kapitána nie je fér voči vojakom

Poslanci OĽaNO-NOVA, ilustračná snímka. Foto: Tablet.tv

Do hodnosti kapitána v zálohe ho vymenoval minister obrany Gajdoš rozkazom z 21. septembra 2016. Gajdoš mal šéfa SNS oceniť aj za to, že sa prihováral za navýšenie rozpočtu pre armádu.

Bratislava 19. januára (TASR) – Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) by sa mali verejne ospravedlniť za povýšenie Danka do vojenskej hodnosti kapitán. Vyzval ich na to dnes predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič s tým, že ak sa dá, hodnosť by mal Danko vrátiť.

"Vyzývame týchto dvoch pánov, aby uznali svoju chybu a verejne sa ospravedlnili, lebo napľuli všetkým statočným vojakom, ktorí si to musia odmakať, do tváre a demoralizujú armádu," uviedol dnes Matovič. Poukázal na to, že Danko sa z desiatnika stal hneď kapitánom. "V armáde je na takýto postup potrebných 30 až 35 rokov driny, aby sa z desiatnika stal kapitán," zdôraznil.

Šéf OĽaNO-NOVA zdôraznil, že povýšenie napríklad nedostali vojaci, ktorí zahynuli pri páde vojenského lietadla AN-24 v roku 2006 pri maďarskej obci Hejce. Vojaci Edmund Makovník a Patrik Fraštia, ktorí v roku 2013 zahynuli v Afganistane, boli podľa jeho slov in memoriam povýšení iba o jednu hodnosť. Ďalším príkladom povýšenia o jednu hodnosť je olympijský víťaz Matej Tóth. "Čo v porovnaní s nimi urobil Andrej Danko, keď si zaslúžil osem ráz rýchlejší postup, ako si zaslúžili títo ľudia," dodal Matovič.

Denník N informoval, že predseda parlamentu Andrej Danko sa stal v tichosti armádnym dôstojníkom. Do hodnosti kapitána v zálohe ho vymenoval minister obrany Gajdoš rozkazom z 21. septembra 2016. Gajdoš mal šéfa SNS oceniť aj za to, že sa prihováral za navýšenie rozpočtu pre armádu.