Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: R. Fico len odpútava pozornosť od zlyhaní vlády

Na snímke poslanec NR SR Jozef Viskupič (Oľano-Nova) Foto: TASR/Martin Baumann

Na margo premiérovej ambície hlásiť sa do jadra EÚ poslanec tejto opozičnej strany Jozef Viskupič, že Slovensku a ľuďom nepomôže, ak bude predseda vlády hovoriť o nejakom jadre.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa menovaním úspechov krajiny len snaží prekryť vládnu krízu. Vyhlásil to dnes opozičný poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) s tým, že premiérova tlačová konferencia bola len o odpútaní pozornosti od zlyhaní kabinetu.


"Vláde hrozí, že v stredu (23.8.) zasadať nebude. Fico vedie vládu chaosu, škriepok a nestability. Nedal odpoveď, kto bude nový minister školstva, kto bude potrestaný za kauzu eurofondy, či budú predčasné voľby a dokedy bude predseda SNS Andrej Danko trucovať," vyhlásil Viskupič s dôvetkom, že toto sú zásadné otázky, na ktoré by on čakal odpovede.

Na margo premiérovej ambície hlásiť sa do jadra EÚ poznamenal, že Slovensku a ľuďom nepomôže, ak bude predseda vlády hovoriť o nejakom jadre. "My sa do jadra EÚ hlásime. Ale chceme byť konštruktívnym a hrdým opozičným subjektom, ktorý chce otočiť túto debatu na konkrétne témy, akými EÚ žije. Mali by sme hovoriť o tom, aké sú záujmy SR, ako ich obhájiť a presadiť napr. v otázke brexitu, digitálneho trhu či energetických otázok. Robert Fico sa len snaží európsku tému použiť na to, aby prekryl krízu, ktorú vo vláde má," myslí si.

Poslanec Eduard Heger (OĽaNO-NOVA) pripomenul, že premiér na tlačovej besede hovoril o historickom raste HDP na Slovensku, nespomenul však, že v rámci V4 máme rast najpomalší. "Stále sme na chvoste z hľadiska výberu DPH a napriek rôznym opatreniam nie sme ani blízko priemeru EÚ. Môže to byť tým, že vláda má svojich ľudí, ktorých sa tieto opatrenia netýkajú," podotkol.

Heger upozornil, že slovenská ekonomika je primárne ťahaná priemyslom. "Sme montážnou dielňou EÚ. Tu je hrozbou automatizácia, ktorá predstavuje vysoké riziko, že nízkokvalifikované pracovné miesta budú nahradené. Preto chceme upriamiť pozornosť na eurofondy, ktoré boli venované na vedu a výskum. Mali priniesť rozvoj aj v ďalších štruktúrach ekonomiky, aby na Slovensko prichádzali odvetvia prinášajúce zamestnanosť s vyššou pridanou hodnotou," konštatoval.

Anna Verešová (OĽaNO-NOVA) na margo nezamestnanosti podotkla, že Fico nehovoril o ľuďoch, ktorí sú bez práce dlhodobo. "Ide o viac ako 100.000 ľudí. Je to armáda, ktorú dlhodobo neriešil a zanedbával minister práce za Smer-SD. Rastú aj regionálne rozdiely, pribúdajú chudobné regióny. SR patrí medzi päť krajín s najväčšími regionálnymi rozdielmi. To premiér na tlačovej konferencii nespomenul," povedala. Verešová preto zopakovala, že jej hnutie je pripravené túto koalíciu vymeniť a spravovať Slovensko čestne a spravodlivo v prospech obyčajných ľudí.

Robert Fico dnes vyhlásil, že Slovensko plní všetky podmienky na to, aby bolo v jadre EÚ, čo potvrdzujú aj štatistiky. Poukázal najmä na historicky nízku úroveň nezamestnanosti, rast miezd, ako aj samotný rast slovenskej ekonomiky. Premiér chce tieto výsledky odprezentovať aj na stredajšom (23.8.) rokovaní s Rakúskom a Francúzskom v Salzburgu. Podľa Fica je národnoštátnym záujmom byť v európskom jadre. "Krajine sa jednoducho darí. Ťažko tieto čísla spochybniť. Dve alebo tri podmienky, ktoré budú podmienkami účasti v jadre, spĺňame a máme čo ponúknuť krajinám, ktoré sa k jadru hlásia," skonštatoval.