Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: Kaliňák kúpil predraženú budovu pre klientske centrum

Na snímke predseda hnutia OľaNO Igor Matovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podľa šéfa opozičného hnutia I. Matoviča, minister vnútra R. Kaliňák získal ďalšie predražené priestory pre klientske centrum, tentoraz v Žiline.

Bratislava 25. mája (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je najtalentovanejší realitný maklér na svete. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, podľa ktorého Kaliňák získal ďalšie predražené priestory pre klientske centrum, tentoraz v Žiline.



"Najskôr popradská firma AF Investing, a.s., kúpila žilinskú budovu Europalace, vrátane bytov a nebytových priestorov a iných aktív od developera SSIM-OC, a.s., cez ponukové konanie začiatkom roku 2016 za 5,75 milióna eur, čo bolo 40 percent znaleckej hodnoty. Máme zmluvu o tejto kúpe. Časť nebytových priestorov potom prešla na bratislavskú firmu Espati, s.r.o., ktorá mala v roku 2015 tržby 1000 eur," uviedla poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) s tým, že táto firma neskôr podpísala zmluvu so štátom na takmer sedem miliónov eur bez DPH.

Štát z celého balíka nehnuteľností pôvodne získaného v dražbe však kupuje od Espati iba polovicu. "Keď porovnáme zoznam majetku kupovaného v dražbe, vychádza nám, že nebytové priestory predávané štátu pôvodná firma AF Investing, a.s., kúpila za zhruba 2,7 milióna eur. Pán Kaliňák dnes tieto priestory kupuje za takmer sedem miliónov eur," zdôraznila.

Podľa Remišovej je zaujímavý aj postup, ktorý si ministerstvo vnútra (MV) zvolilo pri takejto významnej investícii. "Cez infožiadosť sme sa MV pýtali, kedy a ako zverejnili záujem kúpiť vhodnú budovu pre klientske centrum v Žiline a aký postup obstarávania budovy použili. Odpoveď nám vyrazila dych. Podľa MV sa predávajúci informácie o tom, že ministerstvo zháňa v Žiline budovu, dozvedeli z médií, respektíve na tlačovej konferencii ministra a potom poslali svoje ponuky," povedala poslankyňa.

Kaliňák mal spomínanú tlačovku v máji 2016, viacerí predávajúci poslali svoje ponuky až na konci októbra 2016. "Premiér Robert Fico (Smer-SD) často kritizuje prácu médií, ale zdá sa, že za najlepší spôsob kúpy budovy za milióny eur považuje strana Smer-SD tlačovú besedu," myslí si Remišová.

Matovič doplnil, že pôvodný vlastník Europalace hľadal kupca komplexu počas štyroch rokov šesťkrát cez ponukové konanie. "Záujemca (AF Investing, a.s.) sa našiel až v šiestom kole. Potom, ako sa budova predala, zrazu Kaliňák predstupuje pred médiá a hovorí, že je problém nájsť vhodnú budovu v Žiline. Pritom sa mohol zapojiť do ponukového konania. Problém vyriešili tak, že kým celý komplex bol kúpený za 5,75 milióna eur, Kaliňák za pár mesiacov kupuje len spodnú časť 22-poschodovej budovy za sedem miliónov eur bez DPH," uzavrel Matovič s dôvetkom, že v AF Investing, a.s., sú ľudia blízki Smeru-SD. Podľa Obyčajných sú firmy AF Investing aj Espati prepojené, keďže v účtovných uzávierkach majú rovnaké telefónne číslo.