Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hnutie OĽaNO neuspelo s troma novelami zákonov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Národná rada SR neposunula do druhého čítania dve novely zákona o sociálnom poistení a návrh novely zákona o pozemkových spoločenstvách.

Bratislava 22. mája (TASR) - Opoziční poslanci NR SR z hnutia OĽaNO dnes v parlamente neuspeli s troma návrhmi noviel zákonov. Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania dve novely zákona o sociálnom poistení a návrh novely zákona o pozemkových spoločenstvách.

Prvou právnou normou chceli dosiahnuť odstránenie diskriminačného stavu starodôchodcov a druhou novelou chceli odstrániť diskrimináciu vdov a vdovcov.

Ako uviedli v dôvodovej správe, platné znenie zákona o sociálnom poistení priznáva nárok na zvýšenie dôchodku aj pre tých dôchodcov, ktorí súčasne pracujú a poberajú dôchodok. Podľa OĽaNO sa ale zákon netýka tých starobných dôchodcov, ktorým bol priznaný starobný dôchodok pred 1. januárom 2004 a ktorí v období do 31. decembra 2003 počas poberania starobného dôchodku súčasne pracovali a mali povinnosť platiť si povinné dôchodkové poistenie. "Toto obdobie, keď si platili povinné odvody do dôchodkových fondov, sa im v skutočnosti nikde nepremietlo a v porovnaní s pracujúci dôchodcami po 1. januári 2004 sú tieto osoby diskriminované," uviedla podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO).

Preto navrhovali odstránenie tohto stavu a spätné prepočítanie zvýšenia starobných dôchodkov pre osoby, ktoré do 31. decembra 2003 počas poberania starobného dôchodku boli z titulu postavenia poistenca povinne dôchodkovo poistené.

Novelou zákona o pozemkových spoločenstvách navrhovali zmeny pri prevodoch pozemkov. "Jedným z najväčších zásahov do vlastníckeho práva jednotlivých spoluvlastníkov podielov na spoločnej nehnuteľnosti je strata ich predkupného práva na prevod podielu spoločnej nehnuteľnosti medzi členmi spoločenstva," zdôvodnili poslanci OĽaNO.

Podľa hnutia tým, že vlastníci podielov stratia predkupné právo, nemajú sa akým spôsobom o prevode iných podielov dozvedieť. Preto navrhovali, aby sa na takéto prípady prevodov podielov aplikovali ustanovenia Občianskeho zákonníka týkajúce sa predkupného práva. Návrh zákona mal zároveň zabrániť prevodom podielov na tretie osoby bez oboznámenia ostatných spoluvlastníkov, mal sa stanoviť limit pre drobenie podielov na poľnohospodárskych a lesných pozemkoch pri prevodoch a prechodoch podielu a novela zákona mala umožniť prevod alebo prechod vlastníckeho práva k podielu na spoločnej nehnuteľnosti aj na spoločenstvo.