Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

OĽANO: O zriadení komisie na kontrolu ITP sa má hlasovať v októbri

Na archívnej snímke Juraj Krúpa (OĽaNO) počas rokovania výboru 16. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Na schválenie komisie v piatok 17. septembra vyzval koalíciu predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa.

Bratislava 20. septembra (TASR) - O zriadení komisie na kontrolu informačno-technických prostriedkov (ITP) sa má hlasovať na októbrovej schôdzi parlamentu. Hlasovanie bude sprevádzané novelou zákona, ktorá definuje zriadenie komisie. Pre TASR to uviedol Peter Tarasovič z mediálneho tímu OĽANO. Komisia ešte bude predmetom rokovania koalície, potvrdilo hnutie, ako aj strana SaS.

"Viac informácií o zložení komisie poskytnem až po rokovaní koaličnej rady v tejto veci a po jej schválení na koaličnej rade," skonštatoval Tarasovič.

Strana SaS potvrdila, že koalícia momentálne hľadá kompromis. "Za stranu SaS o tom rokuje podpredseda Národnej rady SR Milan Laurenčík," doplnil hovorca strany Ondrej Šprlák.

Na schválenie komisie v piatok 17. septembra vyzval koalíciu predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO). Požiadavka podľa neho vyplynula z mimoriadneho rokovania výboru, ktorý zasadol k situácii v bezpečnostných zložkách.

Komisia na kontrolu odposluchov má mať osem členov. Traja zástupcovia koalície a traja z opozície sa vyberajú po dvoch spomedzi členov brannobezpečnostného výboru, výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS). Ďalších dvoch členov volí parlament na návrh šéfa brannobezpečnostného výboru. Šéfom komisie by mal byť zástupca opozície.

Komisiu, ktorá má posudzovať, či sú informačno-technické prostriedky v réžii polície alebo SIS použité oprávnene alebo neoprávnene, má podľa zákona zriadiť Národná rada SR. Komisia počas minulého volebného obdobia nefungovala.