Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

OĽaNO stále hľadá spôsob fungovania, Hlinov odchod nie je zažehnaný

Alojz Hlina Foto: TASR/Pavel Neubauer

Igor Matovič a Alojz Hlina sa zhodujú, že definitívne chcú akékoľvek dohody prerokovať prioritne v rámci strany. Hlina poukázal, že jeho slová mohli byť v minulosti nesprávne reprodukované.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Odchod poslanca Alojza Hlinu z klubu OĽaNO stále nie je zažehnaný. Matovičovci hľadajú spôsob budúceho fungovania hnutia. Podľa Hlinu sa snažia o kompromis, sú ale predstavy a zásady, ktorých sa poslanec nemieni vzdať. O smerovaní hnutia má hovoriť poslanecký klub v blízkej budúcnosti.

Debatu o nevyhnutnosti zmien v OĽaNO otvoril Hlina v letných mesiacoch. Opozičný poslanec vtedy nevylučoval odchod z poslaneckého klubu matovičovcov ani založenie vlastnej strany. Nedávne vyjadrenia Hlinu aj Matoviča naznačovali, že by sa ich názorový spor mohlo podariť urovnať.

"Alojz Hlina medzičasom ustúpil zo svojich radikálnejších predstáv a jeho dnešná predstava je už v súlade s predstavami iných členov nášho klubu," povedal nedávno Matovič. "Môžem potvrdiť, že sa v zásade nevzďaľujeme, ale zbližujeme," potvrdil TASR aj Hlina.

Igor Matovič
Foto: TASR/Martin Baumann
Obaja sa zhodujú, že definitívne chcú akékoľvek dohody prerokovať prioritne v rámci strany. Hlina poukázal, že jeho slová mohli byť v minulosti nesprávne reprodukované. Privítal by, aby sa OĽaNO zmenilo na hnutie s akousi "hybridnou štruktúrou", nie na klasickú politickú stranu. Ak sa podarí definitívne na takýchto zmenách dohodnúť, dôjde podľa neho k určitým štrukturálnym zmenám, ktoré nebudú len "faceliftingom", ale bude ich môcť vnímať aj verejnosť.

"Sme zoskupenie slobodných ľudí. Ktokoľvek sa môže pokúsiť presadiť akúkoľvek zmenu, musí však najprv o svojej predstave presvedčiť väčšinu klubu. Keďže poznám zmýšľanie absolútnej väčšiny našich poslancov, viem garantovať, že sa určite nezmeníme na klasickú politickú stranu," poznamenal na margo prípadných zmien Matovič.