Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OĽaNO: Štát zlyháva v zamestnávaní ľudí z chudobných rómskych osád

Na archívnej snímke Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda by sa podľa hnutia OĽaNO mala zamerať na zamestnávanie ľudí z osád namiesto povoľovania zamestnávania cudzincov.

Bratislava 26. januára (TASR) - Štát zlyháva v zamestnávaní ľudí z chudobných regiónov, najmä z osád. Tvrdí to opozičné hnutie OĽaNO s tým, že situácia v rómskych osadách sa dlhú dobu nezmenila. Vláda by sa preto podľa hnutia mala zamerať na zamestnávanie týchto ľudí namiesto povoľovania zamestnávania cudzincov.

Líder hnutia Igor Matovič upozornil na to, že na Slovensku pribúda počet pracujúcich Srbov. "Kým v roku 2016 sme zamestnali na Slovensku 1238 Srbov, o rok neskôr, v roku 2017, je ich 10-násobne viac, a to 12.183. Je na počudovanie, že dovážame ľudí zo Srbska a prstom ukazujeme na rómske osady, kde sú podľa Roberta Fica a Roberta Kaliňáka nezamestnateľní Rómovia, a tak im platíme často doživotne sociálne dávky," tvrdí Matovič.

Na Slovensku je podľa OĽaNO aktuálne zamestnaných 49.287 cudzincov, podľa odhadov približne rovnaký počet Rómov je bez zamestnania. Člen tieňovej vlády pre rómsku reformu Peter Pollák je presvedčený, že Rómovia sú zamestnateľní. Dôkazom toho má byť 182 Rómov, ktorým sa podarilo sprostredkovať zamestnanie bez podpory štátu. "Už som nedokázal počúvať, ako Fico a Kaliňák hovoria o tom, že musíme zamestnávať len cudzincov, pretože automobilový priemysel na Slovensku nemá zamestnancov. Nedokázal som počúvať, že ľudia už nie sú ochotní pracovať ani za 1300 eur, ako hovoril Fico na svojom sneme. Začali sme aktívne komunikovať so zamestnávateľmi zo západného Slovenska, prevažne v oblasti automobilového priemyslu. Založili sme spoločnosť a za pol roka sme našli pracovné miesto 182 ľuďom z osád, a to bez akejkoľvek štátnej pomoci," uviedol Pollák s tým, že podľa neho je načase, aby politici prestali zneužívať rómsku kartu a prišli s reálnymi výsledkami.