Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OĽaNO: Vítame, že cirkvi chcú stiahnuť podpis Istanbulského dohovoru

Na archívnej snímke slovenský europoslanec Branislav Škripek. Foto: TASR - Michal Svítok

Občania EÚ by podľa OĽaNO privítali, keby sa vytvoril nový dohovor, ktorý by pomohol pri riešení problému týraných žien, ale robil by to bez genderovej ideológie a nezmyselného tlaku na členské štáty.

Bratislava 22. februára (TASR) - Prijatie Istanbulského dohovoru by téme násilia na ženách viac škodilo ako pomáhalo, myslí si predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová (OĽaNO). Spolu so straníckym kolegom a europoslancom Branislavom Škripekom dlhodobo upozorňujú na "možné úskalia" prijatia dokumentu a vítajú iniciatívu cirkví na stiahnutie podpisu pod ním.

"Existuje stále dosť krajín, ktoré neratifikovali dohovor. Myslím si, že sa pripravoval horúcou ihlou a mnohé krajiny ho rýchlo podpísali. Až pri podrobnejšom skúmaní však zistili, že dohovor má problém s ich národnou legislatívou a že obsahuje genderovú ideológiu," vyjadril sa Škripek.

Podľa poslancov OĽaNO by občania EÚ určite privítali, keby sa vytvoril nový dohovor, ktorý by pomohol pri riešení problému týraných žien, ale robil by to bez genderovej ideológie a nezmyselného tlaku na členské štáty.

Všetky kresťanské cirkvi sa obrátili na vládu, aby stiahla podpis Slovenska pod Istanbulským dohovorom. Cirkvi sa na tomto vyhlásení dohodli ešte 13. februára, čítať v kostoloch sa bude 25. februára.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedá súhlas na to, aby vláda predložila Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor) na ratifikáciu, pokiaľ budú existovať legitímne a zjavné rozpory medzi jeho obsahom a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy. Fico to vyhlásil vo štvrtok s tým, že ide o spoločné stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.