Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

OĽaNO: Vláda stopla projekty pre rómske komunity, hoci má peniaze

Na snímke vpravo splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a zamestnanci obecného podniku počas prác na rekonštrukcii a oprave škôlky po tlačovej konferencii na tému "Obecný podnik ako nástroj na zamestnávanie Rómov a zlepšovanie infraštruktúry v obciach s rómskymi komunitami" v Raslaviciach 15. januára 2016. Foto: TASR/František Iván

Tvrdí to bývalý splnomocnenec vlády, dnes expert hnutia OĽaNO pre menšinovú politiku a rómske komunity Peter Pollák.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Napriek tomu, že sú k dispozícii peniaze, dohodnutý plán s Európskou komisiou i skúsenosti z reálnych projektov, v marginalizovaných rómskych komunitách sa v súčasnosti nerealizujú žiadne projekty. Tvrdí to bývalý splnomocnenec vlády, dnes expert hnutia OĽaNO pre menšinovú politiku a rómske komunity Peter Pollák.

"Súčasný splnomocnenec vlády má k dispozícii 380 miliónov eur z prostriedkov EÚ pre aktuálne programové obdobie, nevyužíva ich však ani na jeden projekt, ktorý sa v rómskych komunitách ešte do októbra 2015 realizoval," upozornil na dnešnom brífingu Pollák. Podľa jeho slov sa zastavili napríklad projekty, ako je terénna sociálna práca, rómske občianske hliadky či projekt zdravotníckych asistentov. „V 150 najhorších lokalitách, kam mala smerovať pomoc pre riešenie problému najchudobnejších Rómov, sa žiadne projekty nekonajú," skonštatoval Pollák. „

Priznal, že ho špeciálne irituje fakt, že sa "úplne rozbil" program usporiadania pozemkov v rómskych osadách. "Projekty, ktoré chcú realizovať súčasný splnomocnenec a minister vnútra, s týmto zámerom nerátajú," uviedol Pollák. "Ak nevysporiadame pozemky v rómskych osadách, nebudeme môcť využiť ďalšie prostriedky, ktoré sú naviazané na túto aktivitu a ktoré by mali smerovať k výstavbe infraštruktúry, svojpomocnej výstavbe či výstavbe komunitných centier," upozornil Pollák.

Naznačil obavu, že alokované prostriedky z eurofondov sa použijú inak, ako na projekty, ktoré odobrila Európska komisia. „Možno zasa pôjdu na zberné dvory či na to, aby sme Rómov naučili tancovať a spievať,“ povedal.

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová na brífingu vyzvala podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby urýchlene vyhlásili výzvy na projekty, smerujúce k zlepšeniu života v marginalizovaných rómskych komunitách. Prioritou by mala byť podľa Remišovej podpora vzdelávania Rómov.

Súčasný splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) pre TASR skonštatoval, že jeho predchodca mu zanechal projekty absolútne nepripravené na spustenie ďalšej fázy. "Mali pokračovať už od januára 2016, ale do apríla 2016 neboli ani pripravené. Okamžite sme sa preto začali zaoberať ich revíziou a nápravou,“ uviedol Ravasz. Ako dodal, v priebehu posledného polroka sa vďaka tejto snahe podarilo pohnúť veci dopredu vo viacerých projektoch, ktorým hrozil zánik. „Musím ale zdôrazniť, že všetko má svoju postupnosť a momentálne sme prešli pripomienkovým konaním,“ objasnil aktuálny stav.

Upozornil tiež na to, že 380 miliónov eur nemá k dispozícii priamo Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. „Tieto peniaze sú rozdelené do dvoch prioritných osí, pričom priamo na integráciu marginalizovaných rómskych komunít je určená suma 139 miliónov eur. Zvyšné peniaze, použiteľné napríklad na podporu bývania, podporu prístupu k pitnej vode, výstavbu škôlok a komunitných centier, sú viazané na národné projekty vyhlasované inými subjektmi, ktoré bude náš úrad koordinovať,“ ozrejmil.