Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Zámer OĽaNO vrátiť ľuďom odobraté slovenské občianstvo neprešiel

Cestovný pas Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenské občianstvo ľudia strácajú prijatím cudzieho na základe zákona o štátnom občianstve. Vláda tak v minulosti reagovala na maďarský zákon, ktorý uľahčuje udeľovanie ich občianstva.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Slovenská republika nebude vracať občianstvo ľuďom, ktorí oň prišli pre prijatie pasu iného štátu. Rovnako sa nebudú ani zmierňovať podmienky straty slovenského občianstvo. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh poslancov OĽaNO, ktorým chceli zmeniť súčasný stav.

Slovenské občianstvo v súčasnosti strácajú ľudia prijatím cudzieho na základe zákona o štátnom občianstve. Ním prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovala na maďarský zákon, ktorý uľahčuje udeľovanie maďarského občianstva spolu s volebným právom.

Kto by mal reálne väzby na iný štát, mohol by dostať slovenský pas späť

Matovičovci chceli slovenský zákon zmeniť tak, aby ľudia, ktorí majú reálne väzby na iný štát, mohli získať späť slovenský pas a mať tak občianstvo aj slovenské, aj cudzie. "Predkladaný návrh zákona umožňuje získať späť štátne občianstvo SR tým občanom, ktorí napriek existujúcim reálnym väzbám na iný štát občianstvo SR stratili v dôsledku nadobudnutia štátneho občianstva iného štátu v období od 17. júla 2010 do 31. decembra 2014," píšu v dôvodovej správe.

Novela mala zároveň stanoviť viacero podmienok, po splnení ktorých, aj po nadobudnutí štátneho občianstva iného štátu, štátny občan SR už nestratil slovenský pas. Návrh zákona tiež riešil odpustenie platenia správnych poplatkov pri opätovnom získaní štátneho občianstva SR osobami, ktoré stratili občianstvo SR v období od 17. júla 2010 do 31. decembra 2014.