Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

OĽaNO vyzvalo SNS, aby na funkciu náčelníka GŠ nenominovala D. Zmeka

Daniel Zmeko, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Remišová je presvedčená, že Zmeko nie je zárukou rozvoja slovenskej armády a posilňovania dôvery občanov v ňu.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Opozičné hnutie OĽaNO vyzýva SNS, aby nenominovala národného riaditeľa pre vyzbrojovanie Daniela Zmeka na post náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR. Zároveň žiada, aby ministerstvo obrany zrušilo tender na nákup obrnených transportérov, za ktorý je Zmeko zodpovedný. Na štvrtkovej tlačovej konferencii v parlamente to uviedli poslanci hnutia Eduard Heger a Veronika Remišová.

Zmeko podľa Hegera nespĺňa potrebné predpoklady na zastávanie najvyššieho postu v OS a v porovnaní so súčasným náčelníkom GŠ Milanom Maximom nemá dostatočný morálny kredit ani dostatok veliteľských skúseností. "Máme iných kandidátov, ktorí sú lepší, a ktorí boli dlhodobo pripravovaní na to, aby jedného dňa zastali túto pozíciu," domnieva sa opozičný poslanec. V prípade, že SNS Zmeka aj tak nominuje, OĽaNO vyzýva prezidenta SR Andreja Kisku, aby nominácii nevyhovel.

Remišová je presvedčená, že Zmeko nie je zárukou rozvoja slovenskej armády a posilňovania dôvery občanov v ňu. Vníma ho ako jedného z ľudí, ktorí pripravili podľa nej pochybný nákup obrnených transportérov. "Ľudia na Slovensku pokladajú korupciu pri štátnych nákupoch za jeden z najväčších problémov a preto nemôžu byť do vysokých funkcií menovaní ľudia, ktorí na túto korupciu vytvárajú priestor," vyhlásila poslankyňa. Varovala, že vláda sa v tomto prípade zahráva s inak veľmi vysokou dôverou verejnosti v Ozbrojené sily SR.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) by mal podľa opozičnej poslankyne zastaviť nákup obrnených transportérov, pretože je nevýhodný a skrývaný. Vyrátala, že na celkové náklady, ktoré môžu dosiahnuť sumu až 3 miliardy eur, sa každý jeden Slovák poskladá 550 eurami. Slovensko vyvíja spolu s fínskym výrobcom osemkolesový obrnený osemkolesový transportér na báze vozu Patria.

Remišová upozornila, že pre korupciu pri nákupe transportérov rovnakej firmy bol v minulosti odsúdený premiér Slovinska a fínska generálna prokuratúra podala obžalobu aj na vedúcich predstaviteľov firmy. Zástupcovia firmy boli podľa Remišovej vyšetrovaní aj v ďalších krajinách, pričom fínska verejnoprávna televízia informovala, že pri nákupe mali byť vyplatené úplatky vo výške 7,5 percenta z ceny transportérov.

Tiež je podľa Remišovej faktom, že obchodný zástupca firmy bol pred pár mesiacmi zavraždený na obchodnej ceste v Ugande. "Kvôli tomuto prípadu a podozreniam z nejakých praktík rezignovali traja vysokopostavení predstavitelia fínskej zbrojárskej firmy. Teraz v apríli zodpovedný minister fínskej vlády povedal, aby táto firma získala späť dôveru občanov, musí zmeniť svoje správanie," informovala Remišová.

Heger pripomenul, že funkcia náčelníka GŠ sa nevyberá na základe kvalít do dobrého počasia. Zlé rozhodnutie môže mať podľa neho priamy dopad na bezpečnosť krajiny a životy ľudí. Pripomenul tiež podľa neho vysoké kvality súčasného náčelníka GŠ Maxima, ktorý počas 33 rokov služby v armáde velil od niekoľkých desiatok až po tisícky ľudí, prešiel teda celým spektrom veliteľských funkcií, má skúsenosti z medzinárodných štruktúr aj z vojenských operácií.

"Jasne potvrdil svoje kvality, a preto aj mohol byť náčelníkom Generálneho štábu," skonštatoval na adresu Maxima. Generálmajor Zmeko naproti tomu podľa Hegera zastával podstatne menej funkcií a veliteľské v jeho životopise výrazne chýbajú. Jeho súčasnej pozícii národného riaditeľa pre vyzbrojovanie poslanec vyčítal, že je to v podstate úradníka funkcia. "Vidíme, že nespĺňa v plnej miere kvalifikačné predpoklady z hľadiska vzdelania, ale hlavne z hľadiska veliteľských skúseností," povedal Heger o Zmekovi.