Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

OĽaNO chce záchranky vyberať cez elektronickú aukciu

Jozef Viskupič Foto: TASR/Martin Baumann

Prevádzkovatelia ambulancií záchrannej zdravotnej služby by mali byť po novom vyberaní elektronickou aukciou, ktorá by nahradila súčasné výberové konanie.

Bratislava 12. júna (TASR) - Prevádzkovatelia ambulancií záchrannej zdravotnej služby by mali byť po novom vyberaní elektronickou aukciou, ktorá by nahradila súčasné výberové konanie. V novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti to navrhujú poslanci Eva Horváthová, Jozef Viskupič a Erika Jurinová (všetci OĽaNO). Diskusiou o právnej norme odštartoval 15. rokovací deň 35. schôdze NR SR.

OĽaNO chce zároveň určiť také podmienky a lehoty elektronickej aukcie, aby boli všetky záchranné stanice aj po uplynutí potrebných povolení nepretržite obsadené. Súčasné ustanovenia o výberových konaniach na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby totiž Obyčajní nepovažujú vzhľadom na nejednoznačnosť, netransparentnosť a prílišnú všeobecnosť ich znenia za prijateľné. Myslia si, že platné kritériá a spôsob hodnotenia žiadostí o vydanie povolenia poskytujú značný priestor na subjektívne hodnotenie a umožňujú tým uprednostňovanie určitých žiadateľov o vydanie povolenia. "V súčasnosti preto nemožno zaručiť spravodlivý a transparentný výber najvhodnejšieho uchádzača o prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby," píše trojica poslancov v dôvodovej správe.

Systém výberu žiadateľov je podľa nich potrebné zmeniť tak, aby zaručoval transparentný a nediskriminačný výber a čestnú hospodársku súťaž. "Realizáciou elektronickej aukcie by sa súčasne znížili výdavky v rámci verejnej správy a docielilo by sa kvalitnejšie poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti," argumentujú Obyčajní.

Elektronickú aukciu má podobne ako v súčasnosti výberové konanie uskutočňovať ministerstvo zdravotníctva. Spôsob jej realizácie musí byť objektívny, transparentný a nediskriminačný a systém elektronickej aukcie certifikovaný podľa zákona o verejnom obstarávaní. Kritériami hodnotenia majú byť cena, projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby a návrh systému kvality, technický stav ambulancie záchrannej zdravotnej služby, materiálno-technické vybavenie a personálne zabezpečenie ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Pomer cenovej ponuky k ostatným kritériám hodnotenia OĽaNO nastavuje vo výške 70 ku 30.

Poslanec Novotný chce prešetrenie kauzy



Rezortu zdravotníctva sa vlani nepodarilo zabezpečiť nepretržité obsadenie staníc vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Z dôvodu nedotiahnutých administratívnych úkonov v septembri päť dní nemohli zo staníc Trenčín a Bratislava lietať záchranárske vrtuľníky. Poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) podal pre kauzu v máji trestné oznámenie na ministerstvo zdravotníctva. Chce ním dosiahnuť prešetrenie, či rezort porušil zákon, keď nezabezpečil vydanie povolení pre dve sídla vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby riadne a včas.

Popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Martina Fronca (KDH), ktorý tvrdí, že mu nie je známe, že by jednotlivé ministerstvá mali plán legislatívnych úloh pre príslušný kalendárny rok, ako to bolo v minulosti. "Domnievam sa, že kontrolná činnosť NR SR je týmto obmedzená. Prečo je tento stav?" pýta sa premiéra. Dušan Bublavý (Smer-SD) chce zase vedieť, či Fico vníma získanie stopercentného podielu v materskej spoločnosti SPP, čo "prináša ľuďom istoty v otázke ceny plynu pre domácnosti a firmy", ako splnenie ďalšieho bodu volebného programu strany Smer-SD.

Po Hodine otázok rokovanie 35. schôdze skončí. Ako sa poslanci dohodli už skôr, neprerokované body sa presunú na ďalšie zasadnutie, ktoré začína 24. júna. Z dnešného rokovacieho dňa sa ospravedlnilo až 24 členov snemovne.