Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OĽaNO zbiera podpisy na podanie návrhu na odvolanie ministra P. Žigu

Na snímke poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) Foto: TASR - Michal Svítok

Predstavitelia hnutia ešte v stredu 27. septembra vyzvali ministra Žigu, aby do piatka 29. septembra odvolal z funkcie predsedu predstavenstva štátnej spoločnosti MH Manažment Branislava Bačíka.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Hnutie OĽaNO začína zbierať podpisy opozície potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa pokúsi odvolať ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) z funkcie. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to oznámili poslanci hnutia Eduard Heger, Gábor Grendel a Jozef Viskupič. Dôvodom je podľa zákonodarcov niekoľkomiliónová odmena advokátskej kancelárii Radomíra Bžána za zastupovanie Slovenska v spore ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG).

"Vyslovene ide o veľký nemorálny podvod na občanoch. Preto oslovujeme a oslovíme všetky demokratické opozičné strany a začneme zbierať podpisy na odvolanie ministra Žigu," zdôraznil poslanec Heger. Na iniciovanie schôdze je potrebných aspoň 30 podpisov poslancov. "Začíname zbierať podpisy, hneď ako ich budeme mať, tak návrh podáme," dodal Heger

Predstavitelia hnutia ešte v stredu 27. septembra vyzvali ministra Žigu, aby do piatka 29. septembra odvolal z funkcie predsedu predstavenstva štátnej spoločnosti MH Manažment a bývalého šéfa Fondu národného majetku (FNM) Branislava Bačíka. Ten podľa opozície ako bývalý šéf FNM podpísal ešte v roku 2015 s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána zmluvu, podľa ktorej tá má dnes nárok na honorár za právne služby v spore o VEG vo výške 64 miliónov eur.


Zároveň opozícia avizovala, že ak minister Bačíka z funkcie neodvolá, začnú zbierať podpisy na odvolanie šéfa rezortu hospodárstva. Keďže minister Bačíka neodvolal a samotný Bačík na dnešnej tlačovej konferencii podľa opozície nič nevysvetlil, chcú iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu.

V júni tohto roka vyhral štát spor o VEG a nemusí platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia (Enel, pozn. TASR) Slovenských elektrární (SE). Štátna akciovka MH Manažment má v tejto súvislosti platiť desiatky miliónov eur kancelárii Radomíra Bžána ako odmenu za servis pri spore o prevádzkovanie elektrárne.

Žiga informoval, že vyzval vedenie MH Manažmentu, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny. Zároveň povedal, že sa necíti byť zodpovedný za zmluvu, na základe ktorej má štát platiť advokátovi desiatky miliónov eur.

Samotný Bačík na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že sa žiadne miliónové odmeny advokátskej kancelárii Radomíra Bžána vyplácať nebudú. "Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú a už vôbec nie desiatky miliónov eur, tak ako to prezentujú denníky. Nikdy sme to netvrdili, nikomu sme to nepovedali," spresnil Bačík.

"My dnes čakáme na rozhodnutie arbitrážneho súdu vo Viedni, ktorý pojednáva o výške trov konania, ktoré bude musieť zaplatiť spoločnosť Enel advokátskej kancelárii. Od tejto sumy (trov), keď táto bude známa, sa odpočíta odmena advokáta. Vtedy, keď bude známa (suma trov), začneme rokovať o znížení sumy za odmenu advokátskej kancelárii," zdôraznil.

Zníženie odmeny podľa Denníka N pripúšťa aj Bžán. "Napriek tomu (polovičnej odmene, ako určuje vyhláška) je naša advokátska kancelária pripravená rokovať o znížení odmeny tak, aby sa dosiahol prijateľný kompromis," avizoval.