Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OĽANO žiada od Érseka informáciu o príprave generelu dopravy

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predstavitelia hnutia takto reagovali na plán rezortu dopravy o tom, že vie do konca volebného obdobia začať súťažiť deväť úsekov diaľnic a rýchlostných ciest.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) by mal podľa predstaviteľov opozičného hnutia OĽaNO predložiť na hospodárskom výbore poslancom informáciu o tom, v akom stave je príprava národného generelu dopravy. K jeho spracovaniu sa totiž podľa zákonodarcov zaviazala vláda vo svojom programovom vyhlásení.

"Zdravý rozum hovorí, že najskôr je potrebné mať na stole kvalitný prieskum o tom, ako vyzerá doprava. Až na základe neho si stanovím priority a rozhodnem sa, kde sú reálne potreby na výstavbu infraštruktúry,“ uviedol poslanec Ján Marosz (OĽaNO) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Predstavitelia hnutia takto reagovali na plán rezortu dopravy o tom, že vie do konca volebného obdobia začať súťažiť deväť úsekov diaľnic a rýchlostných ciest.

Podľa Marosza je však potrebné, aby pri diaľniciach vznikol konsenzus odbornej verejnosti a politikov. "Chceme, aby sa stanovili ozajstné priority, aby sa nezopakovala situácia, keď sa minister Érsek rozhodol pripraviť projekty na základe volebných výsledkov strany Most–Híd," dodal Marosz. Podľa neho totiž výrazná časť plánovaných ciest do konca volebného obdobia vedie cez územie, kde mal Most-Híd najlepší volebný výsledok v posledných parlamentných voľbách.

Zároveň tak OĽaNO žiada od rezortu dopravy informáciu o kritériách, na základe ktorých pripravilo pre výstavbu zverejnené úseky. Poslankyni Erike Jurinovej (OĽaNO) totiž medzi prioritnými úsekmi v plánovanej výstavbe diaľnic chýba diaľnica v regióne Kysúc. "Práve kysucká diaľnica je súčasťou medzinárodného koridoru. Preto by mala byť prioritou ministra dopravy," zdôraznila.

Na vyjadrenia opozičných poslancov dnes reagoval aj predseda vládnej strany Most-Híd Béla Bugár. "Predstavitelia OĽaNO ukázali, ako hlboko je možné klesnúť," uviedol Bugár. Pýtal sa, či niekto videl niekedy tlačovú konferenciu strany, ktorá pôsobí len na juhu Slovenska, žeby kritizovala napríklad obchvat Prešova.

Keby podľa neho opozícia vzala na seba zodpovednosť a povedala, že je iná možnosť, ako získať viac peňazí na diaľnice, tak potom sa bude tlačiť na ministra, aby urýchlil výstavbu diaľnic aj cez sever. "Budeme musieť hlasovať o otvorení zákona o dlhovej brzde. To odmietajú, ale zároveň vedia, že je klamstvo, že je dostatok peňazí na diaľnice," dodal Bugár. Podľa neho sa opozícia takto snaží napadnúť južné úseky a presunúť peniaze tam, kde pripravenosť diaľnic nie je dostatočná.