Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Ombudsman: Jeden bod novely Trestného zákona je v rozpore s Ústavou SR

Na snímke verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Foto: TASR Jaroslav Novák

Obmedzovať osobnú slobodu v SR, ktorá je právnym štátom, možno len v súlade s Ústavou SR, zdôraznil. Držať osobu v nemocnici bez rozhodnutia súdu podľa jeho slov v ústave takú oporu nemá.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Jeden bod navrhovanej novely Trestného zákona je v rozpore s Ústavou SR. Poslanci by ho mali z materiálu vypustiť. Upozornil na to verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský. Legislatívny návrh je predmetom štvrtkovej mimoriadnej schôdze parlamentu.

"Rozumiem cieľu predloženého návrhu zákona a podporujem ochranu obyvateľov pred útokmi zo strany iných osôb. Avšak obmedzovať osobnú slobodu v SR, ktorá je právnym štátom, možno len v súlade s Ústavou SR," zdôraznil. Držať osobu v nemocnici bez rozhodnutia súdu podľa jeho slov v ústave takú oporu nemá.

Poukázal na to, že zadržaná osoba musí byť ihneď oboznámená s dôvodmi zadržania, vypočutá a najneskôr do 48 hodín prepustená na slobodu alebo odovzdaná súdu. "Citovaný článok Ústavy Slovenskej republiky neumožňuje orgánom činným v trestnom konaní v prípade, že zadržaná osoba nebola prepustená na slobodu, konať iným spôsobom," dodal. Problém je podľa neho aj skutočnosť, že návrh zákona neustanovuje lehoty, v ktorých policajt a prokurátor majú konať.

Navrhované ustanovenie poskytuje prokurátorovi nové oprávnenie podať návrh na vydanie predbežného opatrenia na umiestnenie zadržanej osoby do zdravotníckeho zariadenia, ak policajt neprepustí zadržanú osobu na slobodu a duševný stav zadržanej osoby vyžaduje jej umiestnenie v zdravotníckom zariadení. Okrem toho zavádza právomoc policajta odovzdať obvineného, za podmienky súhlasu prokurátora, do zdravotníckeho zariadenia aj pred vydaním predbežného príkazu sudcu pre prípravné konanie.

Vláda navrhla prerokovať novelu Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny majú priniesť prísnejšiu kontrolu osôb, ktorým bolo nariadené ambulantné ochranné liečenie. Vypracovanie legislatívy podnietila aktuálna spoločenská situácia vyvolaná aj júnovou vraždou v Dubnici nad Váhom.