Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ombudsman možnosť zúčastňovať sa schôdzí pléna nedostal

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR/Michal Svítok

Ich návrh nepodporil Smer-SD, z vládnej strany kladne hlasovala iba Jana Vaľová.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Verejný ochranca práv nedostane možnosť vystupovať v pléne parlamentu tak, ako to má prezident, generálny prokurátor či predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR. Parlament totiž odmietol návrh opozičných poslancov na čele s podpredsedníčkou parlamentu Erikou Jurinovou (OĽaNO), ktorí chceli takúto kompetenciu pre ombudsmana presadiť novelou zákona o rokovacom poriadku.

Ich návrh nepodporil Smer-SD, z vládnej strany kladne hlasovala iba Jana Vaľová. Prítomní opoziční poslanci boli za schválenie pozmeňujúceho návrhu, len Štefan Kuffa (OĽaNO) nehlasoval.

"Osobitné postavenie verejného ochrancu práv je zakotvené v Ústave SR a malo by byť premietnuté aj do predpisu nižšej právnej sily, teda zákona o rokovacom poriadku," vysvetľovala Jurinová.

V pozmeňujúcom návrhu tiež žiadala, aby v prípade, ak ústavný činiteľ predloží parlamentu správu či mimoriadnu správu, tá by sa musela prerokovať aj v pléne. "Tieto správy totiž často poukazujú na najzávažnejšie problémy tejto krajiny, ku ktorým nepochybne patrí aj podozrenie z porušovania základných práv a slobôd, a sú to práve poslanci a iní ústavní činitelia, ktorí by mali priamo na pôde zákonodarného zboru o týchto problémoch diskutovať, zaoberať sa nimi a navrhovať riešenia," uviedla opozícia v odôvodnení.

Ombudsmanka Jana Dubovcová predložila svoju Mimoriadnu správu verejného ochrancu práv o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd konaním niektorých orgánov do parlamentu ešte v auguste 2013. Smer-SD ju do pléna opakovane odmietol zaradiť, rokovalo sa o nej len na pôde ľudskoprávneho výboru. Diskusie v pléne sa dožadovala opozícia, ale aj Dubovcová, ktorá žiadosť formulovala v liste adresovanom predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD).