Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka dostáva aj kuriózne podnety, napríklad žiadosť o testy DNA

Bez popisuNa snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jana Dubovcová dostáva aj žiadosti o právnu radu pri vrátení tovaru kúpeného cez internet alebo namietanie postupu súkromného zubára či výšky sumy za ošetrenie.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa vo svojom úrade stretáva aj s kurióznymi podnetmi, ktoré ale zvyčajne nespadajú do jej kompetencie.

K podnetom mimo právomoci ombudsmanky patrí napríklad žiadosť o návrh na vykonanie testov DNA a priznanie otcovstva súdnou cestou či povolenie letov dvojmotorového lietadla. Ombudsmanka dostáva aj žiadosti o právnu radu pri vrátení tovaru kúpeného cez internet alebo o informácie o povinnej školskej dochádzke v krajine, kam sa rodina chystá vysťahovať.

Rovnako aj žiadosť o ochranu výkonu rybárskeho práva, namietanie postupu súkromného zubára či výšky sumy za ošetrenie, ale aj žiadosť o pátranie po prípadných nemanželských deťoch partnera a iné. Alena Kuišová, poradkyňa pre komunikáciu a médiá z Kancelárie verejného ochrancu práv, pre TASR uviedla, že mnohé podnety musí kancelária ombudsmanky odložiť práve preto, že nespadajú do jej pôsobnosti.