Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka Dubovcová navrhla poslancom legislatívne zmeny

Jana Dubovcová Foto: TASR/Vladimír Benko

My sme dnes štátny bezdomovec, poznamenala Dubovcová na margo faktu, že úrad ombudsmana dodnes nemá vlastné priestory.

Bratislava 21. marca (TASR) - Verejná ochrankyňa ľudských práv Jana Dubovcová dnes využila priestor určený na prezentáciu svojej výročnej správy o činnosti v parlamente na to, aby poslancom navrhla viacero legislatívnych zmien.

"Navrhujem poslancom NRSR, aby sa začali zaoberať právnou úpravou pozbavenia spôsobilosti na právne úkony a to nielen čo do hmotno-právnej úpravy, ale aj čo do procesno-právnej úpravy," povedala. "Je veľa signálov, že táto právna úprava, ktorá pochádza zo šesťdesiatych rokov, už v súčasnosti nie je dobre uplatniteľná," upozornila ombudsmanka, že v tejto oblasti môže dochádzať k porušovaniu ľudských práv.

Dubovcová sa zasadzovala aj o legislatívne ošetrenie situácie, keď skrachovaná firma nevydá zamestnancom potvrdenie o ukončení zamestnaneckého pomeru. "Keď zamestnanec nemá tento doklad, nemôže sa uchádzať o žiadne dávky," zdôraznila. Rovnako upozornila na prípady, kedy zamestnávateľ neplatil odvody a hoci voči nemu Sociálna poisťovňa viedla exekučné konania, nikto nepodal včas návrh na konkurz. "Tomuto sa dá zabrániť dobrou právnou úpravou," vyhlásila Dubovcová.

"Je potrebné zmeniť časť zákona o energetike," upozornila s tým, že dnes z titulu verejného záujmu prebiehajú zásahy do vlastníckeho práva, ktoré nie sú primerané.

Ombudsmanka tiež opätovne poukázala na to, že jej kancelária v súčasnosti sídli v prenajatých priestoroch, a to aj napriek tomu, že táto ústavná funkcia bola zriadená pred viac ako desiatimi rokmi. "My dnes 69 percent z pridelených prostriedkov vyplatíme na nájom, mzdy a poistné. Na činnosť nám ostáva 126.000 eur na celý rok," upozornila Dubovcová a zároveň apelovala na poslancov, aby túto nepriaznivú situáciu riešili. "My sme dnes štátny bezdomovec," poznamenala na margo faktu, že úrad ombudsmana dodnes nemá vlastné priestory.