Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka Jana Dubovcová sa pre detský domov PETO obrátila na súdy

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR - Martin Baumann

Verejná ochrankyňa práv dostala niekoľko podnetov, ktoré upozorňujú na porušovanie základných práv maloletých detí v bratislavskom súkromnom detskom domove.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podáva okresným súdom podnety, aby z úradnej moci začali konania vo veci starostlivosti o maloleté deti, ktoré sú umiestnené v súkromnom detskom domove PETO v Bratislave. TASR o tom informoval Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ombudsmanka dostala niekoľko podnetov, ktoré upozorňujú na porušovanie základných práv maloletých detí v bratislavskom súkromnom detskom domove. Dubovcová dala tieto podnety preskúmať a dospela k presvedčeniu, že súdy, ktoré rozhodli o umiestnení detí do tohto zariadenia, by mali z úradnej moci preskúmať, či je v ňom deťom skutočne poskytovaná kvalitná, osobná, celodenná i riadna starostlivosť. V prípade potreby by mali podľa ombudsmanky rozhodnúť o zmene zariadenia.

Okresnému súdu Malacky a okresným súdom Bratislava I., II., III., IV. a V. postupne podáva podnety, aby vzhľadom na existujúce pochybnosti posúdili poskytovanie starostlivosti o deti v tomto detskom domove.

"Súkromný detský domov neposkytol súčinnosť verejnému ochrancovi práv v potrebnom rozsahu. Za týchto okolností nemožno s určitosťou potvrdiť, že základné práva detí sú v tomto zariadení dodržiavané. Preto je potrebné, aby pochybnosti o dodržiavaní základných práv detí preskúmal súd," vysvetlil Glovičko. Ako podotkol, súdy sú najvyššou autoritou, ktorá môže kedykoľvek preskúmať, aj návštevou príslušných zariadení, ako sa napĺňa súdne rozhodnutie v oblasti starostlivosti o deti.

Vo februári Lucia Nicholsonová a Natália Blahová zo strany SaS podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu, ale i ďalších trestných činov. K ich spáchaniu malo podľa nich dôjsť v súvislosti s prevádzkovaním detského domova PETO v Bratislave. Predstaviteľky SaS upozornili na možné porušovanie práv detí v tomto domove.

Nezisková organizácia PETO pre TASR v tom čase uviedla, že podanie trestného oznámenia na Generálnu prokuratúru SR zo strany SaS vníma s úsmevom a je rada, že bude strana usvedčená z klamstva a "manipulatívnych politických tancov".

Pre obavy z porušovania práv detí v súkromnom detskom domove PETO sa s podnetom na prešetrenie situácie obrátila na verejnú ochrankyňu práv Dubovcovú i Generálnu prokuratúru SR aj Koalícia pre deti Slovensko.