Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka na Ústavný súd opäť navrhla E. Kováčechovú a K. Čechovú

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR - Marko Erd

Ombudsmanka navrhla už tretíkrát Kováčechovú, ktorá sa o post ústavnej sudkyne uchádzala aj v oboch predchádzajúcich voľbách.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová opakovane parlamentu navrhla kandidátky na ústavné sudkyne Evu Kováčechovú a Katarínu Čechovú.

„Keďže Ústavný súd (ÚS) je u nás najvyšším garantom spravodlivosti, k výberu vhodných kandidátov a kandidátok na ústavných sudcov a sudkyne pristupujem od začiatku zodpovedne a s plnou vážnosťou. Vzhľadom na to, že voľba v parlamente sa bude aktuálne opakovať už tretíkrát, zodpovedný prístup by bol viac ako potrebný aj na týchto miestach,“ povedala Patakyová, ktorá sa prednedávnom pridala k výzve Stojíme o Ústavný súd pre poslancov a poslankyne, aby k voľbe kandidátov a kandidátok na ústavných sudcov a sudkyne pristúpili zodpovedne. Viac ako stovka právnikov a právničiek ich vyzvala, aby voľbou opäť obnovili funkčnosť ÚS.

Ombudsmanka navrhla už tretíkrát Kováčechovú, ktorá sa o post ústavnej sudkyne uchádzala aj v oboch predchádzajúcich voľbách. „Eva Kováčechová v minulosti pôsobila ako riaditeľka Centra právnej pomoci v Bratislave a taktiež sa angažovala v treťom sektore, či už ako právna expertka, alebo lektorka,“ informovala o tom Michaela Pavelková z komunikačného odboru Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ďalšou opakovane navrhovanou kandidátkou je Čechová, ktorá má podľa Pavelkovej dlhoročné skúsenosti v advokácii, dlhodobo pracuje aj ako konkurzná správkyňa a rozhodkyňa pre medzinárodné spory vo Viedenskom medzinárodnom arbitrážnom centre a na Rozhodcovskom súde Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory. Má zároveň skúsenosti v mimovládnom sektore – výrazne prispela k obnove fungovania divadla Malá scéna STU. Dlhoročne sa realizuje pri organizácii dobročinných podujatí na podporu projektov Ligy proti rakovine, revitalizácie divadla Malá scéna či komunity Antona Srholca Resoty.

Kandidátmi na sudcov ÚS SR sú Pavol Boroň, Katarína Čechová, Anton Dulak, Robert Šorl, Peter Straka, Ladislav Duditš, Libor Duľa, Martin Vernarský, Michal Matulník, Martina Jánošíková, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Eva Fulcová, Boris Gerbery, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Radoslav Procházka, Zuzana Pitoňáková, Marek Tomašovič, Monika Jurčová, Vieroslav Júda a Patrik Palša. Jurčová, Júda a Palša sú novými kandidátmi, ostatní sa uchádzajú o post ústavného sudcu opätovne.

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Parlament už volil kandidátov dvakrát, stále však nevybral dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov, z ktorých má prezident vymenovať nových sudcov ÚS. Má z nich vybrať štyroch. Naďalej však nebude na ÚS plný počet sudcov (13).