Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka predstavila informačného sprievodcu o jej kompetenciách

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR Dano Veselský

Ombudsmankin sprievodca galaxiou orgánov verejnej správy je bezplatne dostupný na webovej stránke, odkiaľ si ho môže stiahnuť každý.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Ombudsmankin informačný sprievodca má ľuďom priblížiť, v akých prípadoch sa môžu obrátiť na verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú. Cieľom je poukázať na kompetencie, ktoré ombudsmanka má, a kedy môže byť nápomocná.

"Informačný materiál o pôsobnosti verejného ochrancu práv má Kancelária verejného ochrancu práv k dispozícii od jej založenia. S nápadom upraviť ho do formy, ktorá by bola prístupnejšia verejnosti, prišla Patakyová už pri nástupe do funkcie v roku 2017," povedala pre TASR hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková.

"Ombudsmankin sprievodca galaxiou orgánov verejnej správy" je bezplatne dostupný na webovej stránke, odkiaľ si ho môže stiahnuť každý. "V tlačenej podobe je k dispozícii vo foyeri v sídle kancelárie pre podávateľov, ktorí sa na ňu obracajú osobne," uviedla Pavelková. Materiál je v slovenskom, anglickom, maďarskom, nemeckom a rómskom jazyku.

Patakyová využíva sprievodcu spolu s výročnou správou na prezentáciu svojej činnosti na oficiálnych návštevách a pri prijatiach ombudsmanov z iných krajín, priblížila hovorkyňa. "Sprievodcu taktiež zvyknú využívať právnici a právničky kancelárie počas prednášok na základných a stredných školách v rámci osvetovej činnosti," ukončila.