Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka preskúma bezbariérovosť v nemocniciach či u policajtov

Jana Dubovcová Foto: TASR - Martin Baumann

Na lepšiu prístupnosť slovenských inštitúcií zdravotne postihnutým apeluje i Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím.

Bratislava 3. mája (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová preskúma tento rok bezbariérovosť v nemocniciach či na policajných staniciach. Zapojiť chce do toho aj ľudí, žiada aby jej poslali postrehy a skúsenosti s bariérami v týchto priestoroch.

Vlani a predvlani takto ombudsmanka kontrolovala súdy, miestne úrady či úrady práce. Konštatovala, že nie vždy majú prispôsobený vstup, klientsku zónu a pracovisko zamestnancov pre ľudí so zdravotným postihnutím. "Chcem vyhodnotiť, či nemocnice a policajné oddelenia spĺňajú podmienky bezbariérovosti a povinnosť ochraňovať základné práva a slobody, ako sú dôstojnosť a rovnaké zaobchádzanie," vysvetlila Dubovcová.

Podnety môžu ľudia posielať na adresu bariery@vop.gov.sk. V maili by mali označiť, aké bariéry v prístupe pre hendikepovaných majú nemocnice či policajné oddelenia. "Právnici následne tieto priestory preskúmajú, porovnajú a vyhodnotia v záverečnej správe tak, aby som mohla navrhnúť opatrenia," dodala Dubovcová. Viac informácií možno nájsť na webe vop.gov.sk/bariery.

Na lepšiu prístupnosť slovenských inštitúcií zdravotne postihnutým apeluje i Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím. Zvýšiť by sa podľa neho mohol i počet kvalifikovaných tlmočníkov posunkovej reči pri poskytovaní verejných služieb a štát by mohol tiež posilniť podporu prechodu z chránených dielní na otvorený trh práce, napísal v odporúčaniach vláde SR.

Dokopy 43 odporúčaní k tejto problematike zverejnil výbor začiatkom tohto apríla po tom, čo videl východiskovú správu vlády o implementácii dohovoru, ktorý rieši práva hendikepovaných ľudí. Odporúčania majú zefektívniť jeho zavádzanie do praxe.