Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka zastrešuje súťaž pre mladých

Jana Dubovcová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Viac-žánrová súťaž Som neNORMAlne fér je určená pre žiakov, študentov a neformálne skupiny detí v spolupráci s ich učiteľmi.

Bratislava 30. marca (TASR) - Spravodlivý prístup ku každému neznamená mať vždy rovnaký prístup. Poukazuje na rovnocenné konanie, čo znamená, že treba prihliadať na osobné potreby každého človeka a podmienky, v ktorých sa nachádza. Takúto myšlienku má šíriť osvetová súťaž pre mladých "Som neNORMAlne fér". Je pod záštitou ombudsmanky Jany Dubovcovej.

"Zaujíma ma, ako tému rovnocennosti vnímajú mladí. Som zvedavá, či je ich svet iný, alebo je len v závese toho dospeláckeho, ktorý dokáže robiť krivdy bez toho, aby si to uvedomoval," povedala dnes Dubovcová na tlačovej konferencii v Bratislave.

Upozornila, že spravodlivý prístup nemá často ani štát. Napríklad v školstve, a to pri zaraďovaní rómskych detí do špeciálneho školstva či pri vytváraní bezbariérových podmienok pre zdravotne postihnutých. Praje si, aby sa do súťaže zapojilo čo najviac škôl či školských zariadení.

K súťaži sa viaže i kampaň "Všetci sme neNORMAlni", podporilo ju vyše 20 známych osobností. Sú medzi nimi napríklad marketingová riaditeľka Dobrého anjela Ľudmila Kolesárová, herec Robo Jakab či spisovateľ Michal Hvorecký. Osobné posolstvo a myšlienku rovnocenného prístupu podporil aj prezident SR Andrej Kiska cez videopríhovor. "Upozorňujú, že rovnaký prístup je spravodlivý len vtedy, ak sú ľudia v rovnakej, porovnateľnej situácii," povedala Lýdia Šuchová, predsedníčka združenia Equity. Združenie organizuje osvetu spolu s ombudsmankou i Férovou nadáciou 02.

Viac-žánrová súťaž je určená pre žiakov, študentov a neformálne skupiny detí v spolupráci s ich učiteľmi. Je možné sa do nej zapojiť ako jednotlivec alebo kolektív autorov. Úlohou je spracovať v akomkoľvek formáte tému "Jedna NORMA pre všetkých nemusí byť vždy fér, zažil/a som to tiež...". Špeciálna kategória je pre pedagógov, vychovávateľov a komunitných pracovníkov, ktorí môžu do súťaže zaslať text s názorom, skúsenosťami, postrehmi, odporúčaniami či učebnými postupmi.

Pre výhercov sú pripravené smartfóny, dátové a internetové paušály, knihy, športové potreby, antivírusové balíčky či koncoročné výlety. Špeciálnou cenou je Play Station 4. Všetky informácie o súťaži možno nájsť na stránke www.somfer.sk. Súťažné práce je možné posielať do 27. 5. 2016 na adresu verejného ochrancu práv či na emailovú adresu sutaz@somfer.sk