Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka: Zriadenie komisie v prípade M. Lučanského je správny krok

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v stredu oznámila, že prípad Lučanského bude preskúmaný komisiou.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Zriadiť širokú prierezovú komisiu na prešetrenie pokusu o samovraždu policajného exprezidenta Milana Lučanského považuje verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová za správny krok. Zároveň ocenila, že súčasťou bude aj jej úrad.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v stredu oznámila, že prípad Lučanského bude preskúmaný komisiou. "Považujem za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná a vítam, že ministerka spravodlivosti zriaďuje širokú prierezovú odbornú skupinu. Je nevyhnutné, aby bolo prešetrovanie nezávislé a práve zloženie skupiny ho má zaručiť," reagovala Patakyová.

Víta, že súčasťou komisie má byť aj úrad verejného ochrancu práv či zástupca výboru Rady Európy zameraného na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. "To zabezpečí medzinárodný prvok v preskúmavaní," uviedla Patakyová. Bude preto akceptovať oslovenie na poverenie svojho zástupcu za člena komisie.

Kolíková chce, aby komisiu tvorili aj zástupcovia opozície, prezidentky a Slovenskej advokátskej komory. Komisia má preskúmať, či v prípade pokusu o samovraždu Lučanského nedošlo k pochybeniu zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).