Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dnes sa konajú omše a procesie k sviatku Božieho tela

Ilustračné foto Foto: TASR

Sväté omše a procesie na čele s biskupmi sa dnes predpoludním okrem Bratislavy konajú aj v Košiciach, Trnave či Nitre.

Bratislava 29. mája (TASR) - Pri príležitosti katolíckeho sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho pod názvom Božie telo, sa aj dnes konajú na viacerých miestach slávnostné sv. omše a následne procesie veriacich ulicami miest a obcí.

Tento sviatok síce pripadá vždy na štvrtok po Najsvätejšej Trojici, teda tento rok bol 26. mája, ale slávi sa aj v nasledujúcu nedeľu, teda dnes a je to deň konania procesií.

Tento prikázaný sviatok je oslavou daru Eucharistie a vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo Sviatosti oltárnej.

V Bratislave sa dnes už tradične koná od 10.30 h na Primaciálnom námestí verejná oslava sviatku Božieho tela a následne procesia veriacich na čele s biskupmi a kňazmi ulicami mesta. V slávnostnom sprievode nesú monštranciu s kúskom premeneného chleba, pričom sa zastavujú pri štyroch oltároch symbolizujúcich štyri svetové strany. Veriaci spievajú nábožné piesne, deti rozsypávajú po ceste lupienky kvetov ako vyjadrenie úcty a lásky k Bohu.

Dnešnú svätú omšu má celebrovať apoštolský nuncius v SR Mons. Mario Giordana, koncelebrujú bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský a bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.

Po svätej omši pôjde procesia veriacich na čele s duchovnými cez Klobučnícku ulicu a Námestie SNP pred Kostol sv. Jána z Mathy (Trojička) na Župnom námestí, kde bude záverečné požehnanie.

Sväté omše a procesie na čele s biskupmi sa dnes predpoludním okrem Bratislavy konajú aj v Košiciach, Trnave či Nitre.

Sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi sa začal sláviť v roku 1246 v diecéze Liége. Neskôr, v roku 1264, pápež Urban IV. rozšíril slávenie sviatku na celú cirkev.