Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ondrejcsák: Americká aj švédska ponuka je kvalitná, spĺňa kritériá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Ponuka vlády USA sa Gajdošovi javí ako výhodnejšia.

Bratislava 11. júla (TASR) - Celkovo tri základné princípy platia pri modernizácii nadzvukového letectva. Prvým je odpútanie sa od ruskej materiálnej a technickej závislosti, druhým dosiahnutie najlepšieho pomeru cena/kvalita a tretím transparentné rozhodovanie vrátane komparácie spôsobilostí a služieb. Na sociálnej sieti to napísal štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák za stranu Most-Híd v deň, keď vláda rozhoduje o nákupe stíhačiek. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) odporúča nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72, ktoré dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen.

"V súčasnosti už bol nemysliteľný nákup nového ruského lietadla alebo dlhodobé odkladanie rozhodnutia, čo by opäť len predĺžilo závislosť od Ruska. Americká aj švédska ponuka sú veľmi kvalitné a dokážu splniť kritériá. Otázkou je, ktoré lepšie. V tomto rozhodovaní sa spolieham na odbornú autoritu expertov, vrátane veliteľa letectva, ktorí hovoria, že spôsobilosti a využiteľnosť F-16 prevyšujú Gripen. Cenový rozdiel medzi ponukami je minimálny," uviedol Ondrejcsák.

Podľa jeho slov je dôležité, že realizácia projektu nemôže ohroziť náš hlavný záväzok voči NATO, čiže budovanie ťažkej mechanizovanej brigády. "Samozrejme zavedenie F-16 bude mať zmysel, ak využijeme všetky spôsobilosti, ktoré ponúka. Naše letectvo bude schopné zabezpečiť nielen airpolicing, ale sa zvýšia aj schopnosti vzdušného boja a air-to-ground spôsobilosti. Na to sa treba dlhodobo politicky aj mentálne pripraviť," konštatoval.

Za ďalší dôležitý faktor označil, že nákup posilní naše strategické partnerstvo s USA a krajinu definitívne odtrhne od strategickej závislosti od Ruska. "To, či zverejnenie materiálu 12 hodín pred rokovaním vlády a bez ceny je dostatočným naplnením požiadavky 'verejného materiálu' je otázka, zodpovedanie ktorej je v plnej kompetencii ministra obrany," dodal Ondrejcsák.

Ponuka vlády USA sa Gajdošovi javí ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov, ako sú samotný nákup lietadiel, munície, náklady na výcvik pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovanie infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalšie náklady na prevádzkovanie a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040.

O nákupe stíhačiek sa malo pôvodne rozhodnúť do konca júna. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) však rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

Celkovo má Slovensko záujem o kúpu 14 stíhacích lietadiel, ktoré majú nahradiť dosluhujúce ruské stroje MiG-29. V minulosti rokovalo ministerstvo obrany so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen, súčasný minister Gajdoš k tomu pridal rokovania s vládou USA o nákupe strojov F-16. Namiesto prenájmu je v súčasnosti v hre kúpa nadzvukového stíhacieho letectva. Hodnota nákupu podľa plánov presiahne miliardu eur.