Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ONDREJCSÁK: Najsilnejšou stránkou armády sú priame skúsenosti z misií

Róbert Ondrejcsák, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Ozbrojené sily by podľa jeho slov potrebovali komplexne prezbrojenie na základe jasných plánov a koncepcií.

Bratislava 2. augusta (TASR) – K najsilnejším stránkam Ozbrojených síl (OS) SR patria priame skúsenosti z operácií v zahraničí, predovšetkým v Afganistane, ale napríklad aj na Balkáne, domnieva sa riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) Róbert Ondrejcsák.

"Prostredníctvom týchto operácií naši vojaci získali skúsenosti s priamymi bojovými operáciami či pôsobením v bojových podmienkach, alebo zo spolupráce so spojeneckými a partnerskými ozbrojenými silami," uviedol pre TASR Ondrejcsák. Ako dodal, tieto skúsenosti a ľudský potenciál je to najcennejšie, čo armáda má.

"K najslabším stránkam jednoznačne patrí nedostatočná modernizácia, veľmi vysoký podiel vojenskej techniky, ktorá je za hranicou technickej životnosti alebo blízko k tejto hranici," dodal bezpečnostný analytik. Ozbrojené sily by podľa jeho slov potrebovali komplexne prezbrojenie na základe jasných plánov a koncepcií.

"Profesionalizácia Ozbrojených síl bola prirodzeným krokom a základným prvkom ich transformácie z masovej armády, ktorá bola založená na konskripcii, na menšiu, ale modernú a nasaditeľnú do akejkoľvek operácie na Slovensku aj v zahraničí," uviedol na margo 10. výročia profesionalizácie armády Ondrejcsák. Pripomenul, že profesionalizácia v období po studenej vojne prebehla v podstate takmer v každom členskom štáte NATO a EÚ, až na niekoľko výnimiek, pri ktorých aj tak došlo k redukcii armády.