Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ONDREJCSÁK: Ponuku Mosta-Híd som prijal, považujem za odbornú výzvu

Na snímke štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Bugára si strana Ondrejcsáka vybrala, pretože je medzinárodne uznávaný.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Ponuku vládnej strany Most-Híd stať sa štátnym tajomníkom na ministerstve obrany prijal Róbert Ondrejscák preto, lebo ju považuje za serióznu odbornú výzvu. Uviedol to v rozhovore pre TASR.



Most-Híd na dnešnom zasadnutí republikového predsedníctva strany schválil nominácie na posty, ktoré získal po príchode piatich poslancov strany #Sieť do svojho poslaneckého klubu. Predseda strany Béla Bugár okrem iného oznámil, že za štátneho tajomníka na ministerstve obrany navrhne Ondrejcsáka, ktorý zastával tú istú funkciu aj za vlády Ivety Radičovej.

Podľa Bugára si strana Ondrejcsáka vybrala, pretože je medzinárodne uznávaný. Ten vysvetlil, že by chcel prispieť k odbornosti na ministerstve a k proeurópskemu a proatlantickému smerovaniu Slovenska. K návratu na ministerstvo ho zlákal fakt, že krajina čelí výzve, ktorou je prispôsobenie sa novej bezpečnostnej situácii v Európe.

V súčasnosti sa nachádzame v odborne mimoriadne zaujímavom období. Začala sa aktualizácia Bezpečnostnej stratégie, Obrannej stratégie, a vo všeobecnosti sa dejú kľúčové veci aj na úrovni Slovenska, aj NATO,“ opísal. To by mal byť aj hlavný rozdiel oproti rokom 2010 až 2012, kedy bol štátnym tajomníkom po prvý raz. „Medzinárodná situácia je úplne iná, zmeny sú oveľa hlbšie a dynamickejšie,“ ozrejmil.

Ondrejcsák zatiaľ nevie, ktoré oblasti by mohol mať na starosti na ministerstve, ktorému šéfuje nominant Slovenskej národnej strany Peter Gajdoš. Závisí to podľa jeho slov od dohody s ministrom. Predpokladá, že by to mohli byť práve oblasti súvisiace s vyššie uvedenými témami.

Doterajšiu prácu Gajdoša, ktorý je prvým ministrom obrany – profesionálnym vojakom, hodnotí Ondrejcsák pozitívne. Tento rok skončil dlhoročné pôsobenie v mimovládnej organizácii Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) a založil novú mimovládnu organizáciu STRATPOL s podobným zameraním. „STRATPOL bude pokračovať ďalej, všetky kľúčové projekty pôjdu ďalej,“ ozrejmil Ondrejcsák, aká bude jeho ďalšia budúcnosť.