Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Za dva onkologické lieky zaplatia z vlastného lekári alebo nemocnice

Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Všeobecná zdravotná poisťovňa od polovice februára do konca mája pozastavila nákup onkologických liekov Herceptin a od marca aj Avastin.

Bratislava 26. februára (TASR) - Dva najpoužívanejšie lieky na rakovinu prsníka, hrubého čreva a pľúc najväčšia zdravotná poisťovňa Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nebude tri mesiace pre svojich poistencov nakupovať, píše autorka článku v denníku PRAVDA. Za lieky musia teraz distribútorom platiť z vlastného samotní ambulantní lekári alebo nemocnice. Pacienti v tom vidia ohrozenie liečby.

Všeobecná zdravotná poisťovňa od polovice februára do konca mája pozastavila nákup onkologických liekov Herceptin a od marca aj Avastin. Ako dôvod uviedla, že už vyčerpala objem liekov, na ktorý mala s dodávateľom zmluvu. Teraz musí vypísať novú súťaž na distribútora. "V zmysle rámcovej dohody bol vyčerpaný objem na tieto lieky. VšZP plánuje tieto lieky centrálne nakupovať aj naďalej," uviedla hovorkyňa Petra Balážová s tým, že v súčasnosti je vypísané verejné obstarávanie na Avastin a obstarávanie na Herceptin je vo finálnej príprave.

Onkologické lieky podľa poisťovne zabezpečí poskytovateľ nákupom a poisťovňa mu ich potom zaplatí. Pacienti v postupe najväčšej zdravotnej poisťovne vidia zhoršenie liečby. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) Martina Šoltésová povedala, že rezort nezasahuje do centrálnych nákupov liekov zdravotných poisťovní. "Nemocnice sú povinné lieky pre svojich pacientov zabezpečiť," reagovala Šoltésová na súčasnú situáciu. Viac si možno prečítať v článku s názvom "Dva onkologické lieky majú platiť lekári z vlastného", ktorý denník uverejnil na druhej a tretej strane.