Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ONLINE: Počasie trápi východnú Európu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zmeny počasia ste mohli sledovať spolu s nami.

Bratislava 15. januára (Teraz.sk) - Studená zima sa opäť hlási o slovo. Cez víkend má snežiť a teploty majú v niektorých častiach Slovenska klesnúť až na mínus 25 stupňov Celzia.

"Ochladenie sa naplno prejaví cez víkend a medzitým bude snežiť na viacerých miestach, predovšetkým na severe Slovenska," upozorňujú meteorológovia zo SHMÚ.

Najsilnejšie mrazy očakávame na začiatku budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nad ránom ojedinele okolo mínus 25 stupňov Celzia. Vpády arktického vzduchu na naše územie v zimnom období nie sú ojedinelým javom.

PONDELOK, 18. januára 2016
Náš ONLINE o počasí sa skončil. Ďakujeme vám za pozornosť.

NEDEĽA, 17. januára

18:34
Snehové metelice sprevádzané prudkým vetrom zasiahli počas víkendu časti východnej Európy. V dôsledku hustého sneženia museli úrady zatvoriť cesty a pozastaviť vlakovú i leteckú dopravu. Studené počasie spôsobilo tiež výpadky elektriny.

Sneh pokryl časti Rumunska, Srbska, Českej Republiky i Poľska, píše dnes agentúra AP.

18:27
Pre nízke teploty hlavné mesto stále monitoruje situáciu s ľuďmi bez domova. Vedenie Bratislavy tvrdí, že v prípade potreby je pripravené postaviť pre bezdomovcov stanový tábor či so železnicami dohodnúť otvorenie čakární.

15:00
Na Štrbskom plese bolo podľa portálu holidayinfo.sk okolo druhej hodiny popoludní -10,8 stupňov Celzia.
Foto: holidayinfo.sk

14:52
V Kavečanoch pri Košiciach si návštevníci užívajú nedeľnú lyžovačku.
Foto: TASR/František Iván


14:43
Napriek predpovediam meteorológov to dnes v Bratislave vyzerá skôr na jar než tuhú zimu.
Foto: Čitateľ Juraj


11:38
Mesto Trenčín minulo počas novembra a decembra 2015 na zimnú údržbu miestnych komunikácií necelých 19.000 eur. V rozpočte mesta na rok 2016 je na zimnú údržbu vyčlenených 250.000 eur.

11:34
Horskí záchranári pomáhali v sobotu (16. 1.) pri zostupe slovenskému lyžiarovi, ktorý sa zdržal na Kamennej chate pod Chopkom. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

V tme, hustej hmle a bez svetelného zdroja mal problém zlyžovať dole. Zviezli ho na Kosodrevinu, odkiaľ po polnoci odišiel na Tále, kde bol ubytovaný. Krátko nad ránom bola na Operačné stredisko tiesňového volania nahlásená nezvestnosť slovenského skialpinistu. Keďže sa podľa dohody neozval, ani neodpovedal na telefonáty, kamaráti požiadali o pomoc HZS. Nezvestného našli na Táloch.

11:24
Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier sa vplyvom poslednej periódy sneženia a vetra vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.
Lavínová situácia na horách nedeľa, 17.01.2016 o 08.36
Foto: laviny.sk


11:14
Upravené zjazdovky čakajú na priaznivcov zimných športov vo viac ako 80 lyžiarskych strediskách. Najvyššiu snehovú vrstvu hlási aktuálne Štrbské Pleso – 65 cm. Až 55 cm snehu je na Martinských holiach, vo Vrátnej – v časti Paseky aj vo Valčianskej doline, pol metra v Mýte pod Ďumbierom alebo v Závažnej Porube. Stredoslovenské areály Krahule, Salamandra resort, Jasenská dolina aj východoslovenské strediská Litmanová, Plejsy alebo Mlynky lyžujú na 40 až 45 cm snehu a podmienky sú tu veľmi dobré. Pozrite si prehľad snehových podmienok v slovenských lyžiarskych strediskách.
Malinô Brdo.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


10:42
Viaceré obce v Rožňavskom okrese nevyčlenili na tohtoročnú zimnú údržbu zo svojho rozpočtu žiadne peniaze. Cesty a chodníky čistia svojpomocne. Chcete vedieť ako sa zariadili? Viac informácií nájdete TU.

9:13
V zime treba používať viac vrstiev oblečenia, vrchná časť má byť odolná proti vetru, dažďu a snehu. V mrazoch je dôležité chrániť pokožku pred omrzlinami, neodporúča sa chytať chladné predmety holými rukami. "V teple treba mať najmä nohy, ruky a hlavu. Netreba zabúdať teda na rukavice, čiapku, ponožky a zimné nepremokavé topánky," uvádza Úrad verejného zdravotníctva na oficiálnej webovej stránke. Starší ľudia potrebujú ešte teplejšie oblečenie ako tí mladší, pretože produkujú menej telesného tepla.

8:12
Zima a nízke teploty sa môžu podľa Úradu verejného zdravotníctva negatívne podpísať na zdraví. Jeho pracovníci preto odporúčajú priebežne sledovať predpovede počasia a prispôsobiť tomu vhodné oblečenie. Najsilnejšie mrazy očakávajú meteorológovia začiatkom budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nadránom ojedinele okolo -25 stupňov Celzia.

SOBOTA, 16. januára

18:20
Zima je na Spiši zatiaľ na sneh skúpa, čo sa prejavilo aj na výkonoch cestárov v najväčších mestách, v Poprade a v Spišskej Novej Vsi. Správa mestských komunikácií (SpMK) v Poprade vyčlenila na zimnú údržbu počas tejto zimy finančné prostriedky vo výške cca 300.000 eur. „Vychádzali sme z podkladov zo skutočne vynaložených nákladov na zimnú údržbu na prelome rokov 2014 a 2015, kedy sme za päť mesiacov minuli na zimnú údržbu takmer 290.000 eur. Do polovice januára sme zo spomínanej sumy vyčerpali už viac ako 114.000 eur,“ uviedol pre TASR šéf SpMK Peter Fabian.

16:31
Vo vysokých polohách všetkých pohorí trvá všeobecne mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Tatrách a Nízkych Tatrách to platí pre polohy nad 1600 metrov a vo Fatrách nad 1350 metrov nad morom.

14:55
Ilustračné foto
Foto: TASR/Erika Ďurčová
Zimnú údržbu vykonáva Gelnica prostredníctvom vlastných Technických služieb. Ich problémom však je, že pracujú zväčša so zastaranou technikou. Radnica tvrdí, že to chce zmeniť.

"Na tohtoročnú zimnú údržbu máme v rozpočte Technických služieb, ktoré sú príspevkovou organizáciou mesta Gelnica, na posypový materiál vyčlenených 2000 eur. Ostatné náklady na mzdy, pohonné látky, pohotovosť sú v rozpočte, ale nie sú špeciálne určené na zimnú údržbu," priblížil riaditeľ Technických služieb v Gelnici Valter Gross.

12:05
Za lyžovačkou je možné v týchto dňoch vyraziť do viac ako 80 zimných areálov. V strede týždňa sa po daždivom počasí, ktoré potrápilo prevádzkovateľov, začali podmienky zlepšovať. Do dnešného dňa sa snehová vrstva na zjazdovkách zvýšila o 10 až 15 cm, a to vplyvom sneženia, ale i technického zasnežovania.

Nízke teploty zimným športom naďalej prajú. V piatok spustili sezónu na Skalke, dnes pozývajú na prvý deň lyžovačky strediská Šachtičky, Čertovica – Stiv, Royal – Látky a Podbanské. Posledné dve menované strediská majú dobré podmienky a výšku snehu 10 až 20 cm, lyžuje sa tu len na prírodnom snehu.

11:25
Na nízke teploty vzduchu mínus 15 až 20 stupňov Celzia by sa mali pripraviť obyvatelia najmä stredného Slovenska. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý už pred nízkymi teplotami vydal výstrahu prvého stupňa. Na východe sa zase môžu tvoriť snehové jazyky a záveje.

Nízke teploty SHMÚ očakáva počas dnešnej i nedeľňajšej (17.1.) noci od 22.00 do 9.00 h nasledujúceho dňa. Výstraha platí pre okresy od Banskej Bystrice cez Rimavskú Sobotu a Čadcu až po Spišskú Novú Ves či Starú Ľubovňu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván

"Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch," uvádza SHMÚ s tým, že očakávaný mráz nie je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia.

Pred snehovými jazykmi a závejmi, ktoré sa zase môžu ojedinele tvoriť na východe Slovenska, dnes i na severe, SHMÚ vystríha počas celého víkendu i v pondelok (18.1.)

10:57
Situáciu so studeným arktickým vzduchom v najbližších dňoch opäť zažijeme. Tvrdí to meteorológ SHMÚ Miroslav Šinger. Teplota by podľa neho mala klesnúť počas nocí ešte nižšie ako v úvode roka. Vzduch bude tiež o niečo chladnejší. Teraz k nám vzduch prenikne od severu po zadnej strane tlakovej níže, ktorej stred sa bude dnes presúvať smerom na severvýchod od nášho územia. "Bude fúkať aj čerstvý až silný severný vietor, takže na pocit bude veľmi chladno," dodáva Šinger.

10:50
V meste pod Urpínom je v mestskom rozpočte na rok 2016 vyčlenených 800.000 eur na zimnú údržbu, z toho 530.000 eur na cesty a 270.000 eur na chodníky. Konštatovala to pre TASR hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová. Podľa operačného plánu zimná údržba sa končí v závere marca.

Mesto Banská Bystrica zabezpečuje počas zimy zjazdnosť 165 kilometrov komunikácií, 50.000 metrov štvorcových parkovacích plôch a 117.000 metrov štvorcových chodníkov.

7:55
Aj dnes meteorológovia varujú pred nízkymi teplotami a snehovými jazykmi a závejmi, ktoré sa môžu tvoriť väčšinou na strednom a východnom Slovensku. Čítajte celú dnešnú predpoveď počasia.

Foto: shmu.sk


PIATOK, 15. januára

18:48
Hlavné mesto tento rok vyčlenilo na zimnú údržbu 4,6 milióna eur, približne o 300.000 eur viac ako vlani. Do dnešného dňa sa v Bratislave vykonalo päť celomestských posypov, pričom najkritickejším dňom bol 4. január. Prvýkrát počas tejto sezóny vozidlá zimnej údržby vyšli do ulíc 25. novembra 2015.

Hovorkyňa zatiaľ hodnotí, že vlaňajší december a tento mesiac sú veľmi podobné s minulými dvoma rokmi. "December si vyžiadal v prvom rade preventívne posypy a január aj niekoľko celomestských posypov a množstvo malých čiastkových posypov na rajónoch," dodala.

18:10
Zima zatiaľ dopravu na rýchlostnej ceste PR1BINA neskomplikovala.

V zimnom období, ktoré potrvá do 31. marca, zabezpečuje údržbu rýchlostnej cesty v okolí Nitry 16 operátorov cestnej údržby, dvaja mechanici, osem operátorov centra monitorovania dopravy a štyria hliadkari. Na úseku v Banskej Bystrici sú šiesti vodiči zimnej údržby, traja operátori oddelenia monitorovania dopravy a dvaja mechanici.

17:48
Mesto Žilina vyčlenilo v rozpočte na zabezpečenie zimnej údržby 255 kilometrov (km) ciest a 62 km chodníkov zhruba 600.000 eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Na výkon zimnej údržby je pripravených šesť veľkých sypačov, štyri multikáry, tri traktory a dva UNC nakladače. "V rozpočte sme rezervovali na zimnú údržbu zhruba 600.000 eur, konečná suma však bude závisieť od intenzity zimy. Keďže zimná údržba je v zmysle Operačného plánu do 31. marca 2016, nie je možné teraz povedať, koľko finančných prostriedkov sme zatiaľ minuli. Presne to bude vyčíslené až v záverečnom účte, ktorý bude známy v apríli 2016," doplnil hovorca mesta.

16:45
Doterajší mierny priebeh zimy príliš nezaťažil rozpočty miest v Trnavskom kraji. Na zimnú údržbu komunikácií minuli samosprávy menej v porovnaní s inými rokmi, v rozpočtoch miest však samostatná kapitola na prostriedky pre tento účel zväčša nie je.

Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK) má v agende 1592 km ciest 2. a 3. triedy a cesty 1. triedy na základe zmluvného vzťahu so Slovenskou správou ciest. Podľa hovorkyne Natálie Krištofíkovej v tomto roku zabezpečuje údržbu približne 260 zamestnancov pomocou 92 mechanizmov. "V prípade potreby a v kalamitných stavoch má SÚC TTSK zazmluvnené externé mechanizmy, ktoré sú v 24-hodinovej pohotovosti pripravené pomôcť na našich úsekov ciest," dodala pre TASR. Ani SÚC TTSK nemá presne stanovený rozpočet na túto zimu, výška nákladov je závislá od počasia. Za sezónu 2014/2015 to bolo 4,386 milióna eur.

15:55
V tatranských lyžiarskych strediskách je už pravá zimná nálada. Po výdatnom snežení pripadlo vo Vysokých Tatrách od 25 do 30 centimetrov prírodného snehu, pre lyžiarov je otvorených 23 zjazdoviek a lyžovačku si užívajú na 19 kilometroch tratí. "Na Skalnatom plese dokonca vyrástli štyria megasnehuliaci, ktorí sú aj túto zimu milou atrakciou najmä pre malých návštevníkov. Vyfotiť sa s nimi a odniesť si spomienku spod Lomnického štítu môžu všetci výletníci, ktorí zavítajú k výstupnej stanici 15-miestnej kabínkovej lanovky na Skalnatom plese," informovala hovorkyňa Tatry Mountain Resorts (TMR) Zuzana Fabianová.
Na Skalnatom plese vyrástli štyria megasnehuliaci.
Foto: TMR

15:50
V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách, pod 1600 metrov nad morom v Tatrách a 1300 metrov vo Fatrách, trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

15:19
Viaceré úseky ciest na území Prešovského kraja pokrýva čerstvý sneh. Sneženie, ktoré sa začalo v noci nadnes, na niektorých trasách pretrváva. Všetky cesty kraja sú však nateraz zjazdné.

Ako informuje na svojej webovej stránke Správa a údržba ciest (SÚC) Prešovského samosprávneho kraja, počas noci tu nasnežilo od jedného do desiatich centimetrov snehu.


15:10
Mesto Košice zatiaľ na zimnú údržbu minulo iba časť vyčlenených peňazí. Dôvodom je slabá zima. Mesto vykonáva zimnú údržbu v súlade s platným Operačným plánom prostredníctvom firmy Kosit, a.s., s ktorou má uzavretú zmluvu. "Na zimnú údržbu v roku 2016 je vyčlenených z rozpočtu 1,3 milióna eur," informovala hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová. Viac o zimnej údržbe v Košiciach si prečítajte TU.


15.00
SHMÚ varuje pred snehovými jazykmi, závejmi a nízkymi teplotami.
Foto: screenshot SHMÚ