Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ONLINE: Na Veľkonočný pondelok nechýbali vedrá vody, či kraslice

Mládenci v ľudových krojoch z obce Selec neďaleko Trenčína oblievajú dievča na Veľkončný pondelok 28. marca 2016. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

K Veľkonočnému pondelku neodmysliteľne patrí šibačka a oblievačka. My vám prinášame aktuálne informácie o Veľkej noci z celého Slovenska.

Bratislava 28. marca (Teraz.sk) - Veľkonočný pondelok je z hľadiska ľudovej tradície významným dňom veľkonočných sviatkov. Neodmysliteľne k nemu patrí šibačka a oblievačka. Už niekoľko dní vopred si chlapci chystajú korbáče a dievčatá kraslice – vajíčka zdobené rôznymi výtvarnými technikami. V 50. rokoch 20. storočia bolo však polievanie vodou čiastočne nahradené kropením voňavkami.

Ako trávite Veľkonočný pondelok vy? Pošlite nám fotku alebo video na adresu teraz@tasr.sk.

17:44
Náš ONLINE sa končí, ďakujeme za vašu pozornosť. Sledujte aj naďalej naše aktuálne spravodajstvo.

17:22
Tradície v Selci pri Trenčíne:



16:25
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si Veľkú noc užíva pri mori, odkiaľ fanúšikom zaželala veselé sviatky.

Veselú Veľkú noc prajemja si konečne užívam klud pri mori #happyeastereveryone

Posted by Petra Vlhova on 28. marec 2016


16:18
Mládenci z košického folklórneho súboru Železiar dnes od rána oblievali svoje kolegyne. Ani jednu z nich nešetrili. Vo "výbave" mali viac ako desať vedier.



"Vstávali sme dnes skoro ráno. Asi okolo 6.30 h sme sa stretli všetci chlapci zo súboru. Vybrali sme si dievčatá, ktoré pôjdeme obliať. Robíme to preto, aby sme zachovali tradíciu, aby ľudia nezabúdali, že sme Slováci a toto je naše pravé, slovenské," uviedol pre TASR vedúci mužskej tanečnej zložky FS Železiar Dávid Novák.

15:55
V Krásne nad Kysucou sa môžu pochváliť gigantickou veľkonočnou kraslicou v Knihe slovenských rekordov:



15:41
Nielen kúpaním v studenej vode ale aj šibačkou a oblievačkou ženskej časti klubu zakončili dnes sezónu členovia klubu Tatranských otužilcov. Asi desať členov klubu si zaplávalo v päť stupňovej vode v jazere neďaleko Batizoviec.



14:34
Aj členovia folklórneho súboru Váh v Liptovskom Mikuláši ukázali, ako vyzerá pravá oblievačka.



14:05
Dva mládežnícke chrámové zbory z Veľkej Británie sa po Veľkej noci predstavia v katolíckych kostoloch v centre Bratislavy.

Prehliadku anglickej zborovej chrámovej hudby v hlavnom meste SR pripravila Mestská časť Bratislava-Staré Mesto v spolupráci s agentúrou The Prague Concert Co.

V Jezuitskom kostole na Františkánskom námestí v Bratislave vystúpi v stredu 30. marca o 19.00 h Katedrálny chrámový zbor zo Sheffieldu - Sheffield Cathedral Choir. Zbor vznikol pred mnohými rokmi na pôde Sheffieldskej katedrály. Často účinkuje na koncertoch vo Veľkej Británii i v ďalších krajinách, napríklad v USA, Holandsku, Nemecku, Česku, Francúzsku a iných. Členovia zboru vystupujú aj v rozhlase a televízii, nahrali viacero úspešných CD. V súčasnosti má zbor okolo 40 chlapcov, dievčat a mužov, ktorí pravidelne vídať na nedeľných liturgiách a koncertoch v katedrále.


Ďalší chrámový zbor z Veľkej Británie - Ely Cathedral Choir sa predstaví v sobotu 2. apríla počas svätej omše u františkánov. Po omši o 20.30 h bude zbor pokračovať samostatným koncertom v tomto kostole. Tento katedrálny zbor z mestečka Ely neďaleko Cambridge je neoddeliteľnou súčasťou britskej zborovej tradície, ktorá siaha do 16. storočia. Mnoho britských spevákov a hudobníkov začínalo svoju kariéru práve v katedrálnych zboroch.

V Katedrálnom zbore z Ely v súčasnosti účinkuje 22 chlapcov a šesť dospelých. Viacerí z nich vystupujú na nedeľných omšiach. Všetci chlapci žijú a študujú v internátnej škole v Ely. Zbor spolupracoval s mnohými známymi umelcami, napríklad s José Carrerasom, Jamesom Bowmanom a tiež s Londýnskym symfonickým orchestrom. Členovia zboru nahrali viacero CD a vystupovali v programoch rozhlasu a televízie. Úspešne účinkovali v USA, Kanade, Nórsku a ďalších krajinách.


13:28
Ani pri Trenčíne sa vodou nešetrilo. Pozrite si fotogalériu z obce Selec.



13:11
Členovia folklórneho súboru Lusk a dychovej hudby Borovienka dodržiavajú tradície a každoročne na Veľkonočný pondelok šibú a oblievajú dievčatá a ženy v obci.



12:25
Zvyky na Veľkonočný pondelok neobchádzajú ani obec Prečín pri Považskej Bystrici. Už niekoľko dní pred Veľkou nocou chodia chlapci okolo potokov a zháňajú prútiky na korbáče. V neďalekej obci Domaniža je známa škola výroby kraslíc, mnohé dievčatá z Prečína sú jej odchovankyňami. Pozrite si fotogalériu z oblievačky.



12:23
Čitateľ z Prešova sa pochválil vajíčkovým stromom.
Na snímke od čitateľa vajíčkový strom v Prešove na Floriánovej ulici.
Foto: Čitateľ Gajdoš


11:55
Veľkonočná oblievačka v Krakovanoch pri Piešťanoch:

Na snímke členovia folklórneho súboru Lusk a dychovej hudby Borovienka, ktorí ako poslední dodržiavajú v obci Krakovany tradície a každoročne na Veľkonočný pondelok chodia šibať a oblievať dievčatá a ženy. Krakovany, 28. marca 2016.
Foto: TASR/Martin Palkovič



11:20
Šibačov doma privítala aj lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Nemalovala som tie vajicka nadarmo !!!

Posted by Veronika Velez-Zuzulova on 28. marec 2016


11:00
V kresťanských chrámoch sa aj na Veľkonočný pondelok konajú bohoslužby na oslavu zmŕtvychvstania Ježiša Krista.

Tento deň sa zvykne nazývať aj "Pondelkom baránka", na pamiatku toho, čo sa udialo v prvý deň po sobote. Vtedy totiž anjel dodával odvahu ženám, ktoré na úsvite pribehli k hrobu Ježiša a boli vydesené a znepokojené, keď ho našli prázdny. "Neľakajte sa," povedal im. "Vstal z mŕtvych. Niet ho tu. Ale choďte a povedzte to učeníkom," dodal.

10:46
Väčšine kúpačov na Slovensku ani tento rok nepríde po Veľkonočnom pondelku vyšší účet za vodu ako v posledných dvoch rokoch. Najviac za oblievanie svojich žien zaplatia vyznávači tejto tradície na východe krajiny a na Gemeri.

Najväčší pozor na to, koľko vody na veľkonočný zvyk minú, by si mali dávať spotrebitelia z okresov patriacich pod Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť. Kubický meter (m3) pitnej vody tam totiž stojí 1,572 eura s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

10:15
Primátor Košíc Richard Raši na sociálnej sieti ukázal svoj vzťah k veľkonočným tradíciám.

Voda, korbáče a naše krásne a "šťastné" ženy z oblievačky a šibačky :) To je tradičný Veľkonočný pondelok, ktorý mám na Slovenských tradíciách naozaj veľmi rád. A chlapom? Pripíjam #nazdravie :)

Posted by Richard Raši on 27. marec 2016


10:11
"Krásne sviatky, priatelia. Prajem veľa zábavy kúpačom aj okúpaným a všetkým príjemnú sviatočnú rodinnú pohodu," zaželal na sociálnej sieti prezident SR Andrej Kiska.

PRIPRAVENÍ NA AKCIUDnes to bude náročné. Viktorko vypočítal, že nás čaká osem miest na kúpačku. Najväčšia zábava bude...

Posted by Andrej Kiska on 27. marec 2016


10:08
Na veľkonočnú šibačku sa vybral aj poslanec Národnej rady SR Jozef Viskupič (OĽaNO).

V plnej zbroji ;) Šibiribi, mastné ryby, dávaj vajcá od korbáča, ešte k temu kus koláča, ešte k temu groša je teho dost.

Posted by Jozef Jofo Viskupic on 28. marec 2016


9:06
Počas veľkonočných sviatkov sa aj v 18 slovenských väzeniach jedálny lístok prispôsoboval tradičným veľkonočným zvykom.

9:00
Slovenskí obyvatelia prihraničných obcí v Rakúsku si v posledných rokoch na Veľkonočný pondelok, popri zaužívaných tradíciách svojich predkov, obľúbili aj nový zvyk. Predstavuje ho "Osterhase", veľkonočný zajac, ktorý ukrýva pre deti sladkosti, tie ich hľadajú a aj nájdu. Mnoho rodín s deťmi z Kittsee a Edelstalu sa dnes chystá ich hľadať v zámockej záhrade v Kittsee.

Podľa legendy "Osterhase" sľubuje deťom, že ak vydržia dlhé obdobie pôstu, prinesie im radosť v podobe sladkých čokoládových vajíčok. „Udržiavanie tradícií sa pomaly vytráca. Pre mnohých sa stali sviatky dňami oddychu s rodinou či s poslednou jarnou lyžovačkou. U nás v Edelstale je Veľkonočný pondelok spojený aj s výcvikom dobrovoľného hasičského zboru. Stále sú tu aj rodiny vrátane slovenských, ktoré staré zvyky dodržiavajú," uviedol pre TASR Dalibor Trebichalský, ktorý je presvedčený, že v obci nebude ani tento rok chýbať riadna oblievačka.

8:30
Šibači a kúpači by dnes mali piť s mierou a mladistvým či chorým netreba ponúkať ani symbolický prípitok. Poukazuje na to riaditeľ bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Mladistvým chýba pri prvých skúsenostiach tolerancia alkoholu, chorým s liekmi sa zase môže zhoršiť zdravotný stav. "Rodičia by mali deťom otvorene porozprávať o účinkoch," povedal Okruhlica. Nadmerné množstvo alkoholu môže podľa neho spôsobiť problémy aj starším polievačom, ktorí už nie sú voči jeho účinkom takí odolní.