Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Opatrnosti nikdy nie je dosť: Hasiči varujú pred rizikami pyrotechniky

Na archívnej snímke pohľad na ohňostroj. Foto: TASR/Pavol Zachar

Zábavná pyrotechnika by sa nemala zapaľovať priamo v ruke a v blízkosti tváre. Hasiči neodporúčajú ani odpaľovanie v sklenených fľašiach či iných nádobách.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Hasiči vyzývajú na opatrnosť pri používaní zábavnej pyrotechniky. Pripomínajú, že zapálená pyrotechnika sa nevyhadzuje z okien, balkónov a terás. Zabrániť treba aj priamemu kontaktu pyrotechniky s deťmi a zvieratami. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na to upozornil na sociálnej sieti.

"Každoročne slovenskí hasiči počas Silvestra a Nového roka evidujú nárast výjazdov práve v dôsledku neodborného používania a manipulácie so zábavnou pyrotechnikou. Na prelome rokov 2022/2023 vzniklo 35 požiarov, ktoré zapríčinila zábavná pyrotechnika," pripomenuli hasiči.

Zábavná pyrotechnika by sa nemala zapaľovať priamo v ruke a v blízkosti tváre. Hasiči neodporúčajú ani odpaľovanie v sklenených fľašiach či iných nádobách. Varujú aj pred neodbornými zásahmi do pyrotechniky. Pyrotechnika, ktorá nevybuchla, by sa nemala opätovne zapaľovať. Poliať by sa mala dostatočným množstvom vody.