Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Nakoniec príde smrť je klasická detektívka z pera Agathy Christie. Dramatický príbeh s prekvapujúcim rozuzlením sa odohráva v starovekom Egypte pred 4000 rokmi.

Bratislava 13. mája (TASR) - Novinky z oblasti klasickej detektívky, spoločenského a historického románu či biografie sú novými knihami na pultoch slovenských knižných obchodov.

Nakoniec príde smrť je klasická detektívka z pera Agathy Christie. Dramatický príbeh s prekvapujúcim rozuzlením sa odohráva v starovekom Egypte pred 4000 rokmi. Po manželovej smrti sa mladá vdova Renisenb vracia do domu svojho otca, váženého zádušného kňaza a bohatého statkára. Pán domu si privedie krásnu, ale oveľa mladšiu a zákernú konkubínu Nofret. S jej príchodom prepuknú v rodine skryté vášne a vypätá situácia napokon vyvrcholí Nofretinou tragickou smrťou. Rozvadení príbuzní si po nečakanom skone otcovej intrigánskej milenky vydýchnu. Všetci okrem Renisenb sú presvedčení, že išlo o nešťastnú náhodu.

Michael Cunningham je autorom spoločenského románu Deň. Dan a Isabel, manželia, ktorých vzťah nie je ideálny, sú obaja citovo naviazaní na Isabelinho mladšieho brata Robbieho. Danov a Isabelin desaťročný syn Nathan podniká prvé neisté kroky smerom k nezávislosti a ich päťročná dcéra Violet sa snaží prehliadať narastajúce napätie medzi rodičmi. V apríli 2020 sa z brooklynského domu počas lockdownu stáva väzenie. Rodina sa po ťažkej kríze vyrovnáva s novou, úplne odlišnou realitou.

Anna Stuart je autorkou historického románu Narodené v Auschwitzi. Ana a jej kamarátka Ester sa ocitnú za železnou bránou Auschwitzu, koncentračného tábora, odkiaľ niet návratu. Keď sa dostanú na začiatok radu, Ana predstúpi a pokojne oznámi, že je pôrodná asistentka a Ester jej pomocníčka. Na ruky im vytetujú čísla a pošlú ich do pôrodného baraka. Ana pochopí, že v jej rukách sa neocitnú len nevinní novorodenci, ale aj osudy mnohých ďalších detí, a sľúbi si, že urobí všetko, aby ich zachránila.

Günther Steiner je autorom biografie Rok v kolotoči. Bývalého šéfa tímu Haas F1 verejnosť bližšie spoznala vďaka seriálu z produkcie Netflixu Drive to Survive, ktorý zožal nesmierny úspech aj jeho zásluhou. Guenther v knihe Rok v koloči F1 privíta čitateľov vo svojej stajni na celú sezónu 2022 a umožní im bezprostredný pohľad do zákulisia Formuly 1.