Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Opozícia chce, aby GP preverila postup pri kategorizácii nemocníc

Na snímke poslanec NRSR Marek Krajč. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Krajčí poukázal na to, že ministerstvo zdravotníctva stále nevydalo vyhlášku, na základe ktorej sa mali kategorizovať nemocnice.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Opozícia žiada, aby Generálna prokuratúra SR preverila postup Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pri kategorizácii nemocníc. S podnetmi sa ňu v stredu obrátili poslanci Národnej rady (NR) SR Marek Krajčí (hnutie Slovensko) a Peter Stachura (KDH). Krajčí očakáva, že prokuratúra vyzve ministerstvo na nápravu.

"Sme presvedčení, že ministerstvo zdravotníctva si nesplnilo zákonné povinnosti týkajúce sa optimalizácie siete nemocníc," povedal Krajčí. Poukázal na to, že stále nevydalo vyhlášku, na základe ktorej sa mali kategorizovať nemocnice. Bez nej sú podľa neho rozhodnutia o zaradení nemocníc do jednotlivých kategórií netransparentné a nedajú sa skontrolovať.

Stachura kritizoval, že rezort stále nezverejnil všetky dokumenty týkajúce sa kategorizácie nemocníc. Chýba mu najmä odborné posúdenie rezortu k zaradeniu niektorých nemocníc. Žiada ho preto zverejniť.

KDH už predtým vyzvalo ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby rezort zverejnil všetky relevantné dokumenty a rozhodnutia, na základe ktorých zaradil Kardiocentrum Agel Košice a Nemocnicu Bory do siete nemocníc. Rezort zdravotníctva na to vtedy reagoval s tým, že dokumenty sú dostupné na webe.