Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia chce mimoriadny výbor k modernizácii bojových vozidiel

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Galko a Vašečka zároveň požiadajú Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby sa na zákazku pozrel a prešetril ju.

Bratislava 29. júna (TASR) - Opoziční poslanci NR SR Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA) budú iniciovať mimoriadne zasadnutie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, kde sa má rokovať o modernizácii bojových vozidiel pechoty (BVP), ktorú podpísal vtedajší minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) štyri dni pred voľbami. Ako poslanci uviedli na dnešnej tlačovej konferencii, na výbor by chceli pozvať aj súčasného ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS), aby vysvetlil okolnosti zákazky za 27 miliónov eur.

Galko a Vašečka zároveň požiadajú Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby sa na zákazku pozrel a prešetril ju. Poslanci zvažujú aj podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania práv pri správe cudzieho majetku. Galko je totiž presvedčený, že Glváč mal o takejto zákazke výbor informovať.

Denník N v dnešnom vydaní informoval, že slovenská armáda modernizuje vozidlá BVP za 27 miliónov eur. "Modernizácia bojových vozidiel zvýši operačné spôsobilosti našich bojových jednotiek. Zmluva bola uzatvorená 1. marca 2016 v režime utajenia," potvrdila hovorkyňa ministerstva Danka Capáková. Exminister Glváč pripomenul, že požiadavku na prestavbu dali samotní vojaci. "Požiadavka na uvedenú vojenskú techniku vychádzala priamo z Ozbrojených síl a súvisí so splnením cieľov voči NATO," uviedol v písomnom stanovisku Glváč.

Modernizácia bude podľa denníka spočívať v tom, že sa z armádnej výzbroje odoberie 18 transportérov BVP s priemerným vekom 26 rokov, ktoré sa svojho času vyrábali na strednom Považí. Vozidlá zavrú do opravárenských hál, kde na ne nainštalujú niekoľko moderných doplnkov. Čo všetko sa na transportéry dokúpi a od akých firiem, však zostáva podľa Denníka N tajné. "Zmluva podlieha zákonu o utajovaných skutočnostiach," odkázala Capáková.