Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Opozícia chce zvolať výbor k zberu citlivých údajov žiakov a rodičov

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Školy majú ešte šesť dní na to, aby rezortu školstva dodali údaje ako napríklad rodné čísla, v prípade rodičov aj informácie o dosiahnutom vzdelaní či údaje, kde pracujú.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Opoziční poslanci Martin Poliačik (SaS) a Miroslav Beblavý (nezaradený) chcú zvolať mimoriadny Výbor Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Dôvodom je zber citlivých informácií o žiakoch a rodičoch ministerstvom školstva. Školy majú ešte šesť dní na to, aby rezortu školstva dodali údaje ako napríklad rodné čísla, v prípade rodičov aj informácie o dosiahnutom vzdelaní či údaje, kde pracujú.

"Takýto neobvyklý zásah do súkromia považujeme za zbytočný a neadekvátny. Nevidíme dôvod, pre ktorý škola zbiera toľko rôznych údajov, navyše na mesačnej báze. Podľa nás ide skôr o prekrytie neschopnosti spojiť rokmi budovaný školský informačný systém s inými databázami," povedal dnes Poliačik. Nové povinnosti škôl považujú za ďalšiu zbytočnú byrokraciu.

Podľa expertky strany Sieť pre vzdelávanie Zuzany Zimenovej nie je jasné, na čo všetky tieto údaje ministerstvo potrebuje. "Ministerstvo školstva nevysvetlilo ani rodičom, ani učiteľom, ako chce tieto údaje využiť. Možno iba predpokladať, že ich potrebuje na rôzne analýzy, dolaďovanie testovacích nástrojov a na interpretáciu zistení z rôznych meraní. Samotný zber údajov však učiteľom nijako neuľahčí prácu v triedach, ani neskvalitní ich výučbu. A to by mala byť priorita," zdôraznila.

Podľa Poliačika sa rodičia cítia šikanovaní. "Pochopiteľne, pretože do školy musia nosiť rodné listy a doklady o vzdelaní. Školy ich navyše vyzvali, aby tak urobili bezodkladne, keďže termín na zadanie údajov do registra ich súri," dodal.

Obaja taktiež kritizujú ministerstvo školstva, že neinformovalo školy o novej byrokracii v dostatočnom predstihu. "Metodický pokyn, ktorým upravuje postup zadávania údajov do centrálneho registra, vydalo až začiatkom septembra," vysvetlil Poliačik.