Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Opozícia navrhuje dorovnávať dôchodky 2. piliera z rezervného fondu

Na snímke poslanci NR SR vľavo Eugen Jurzyca a vpravo Ľudovít Kaník počas tlačovej konferencie, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Od 15. marca tohto roka dostanú sporitelia možnosť vystúpiť z 2. piliera.

Bratislava 13. marca (TASR) - Opozičné strany navrhujú dorovnávať sporiteľom dôchodky 2. piliera z rezervného fondu solidarity. Túto zmenu chcú presadiť prostredníctvom návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú dnes strany OĽaNO, KDH, SDKÚ-DS a SaS predkladajú do podateľne Národnej rady (NR) SR. Poslanci by sa tak mali právnou normou zaoberať na nasledujúcej schôdzi parlamentu.

Od 15. marca tohto roka dostanú sporitelia možnosť vystúpiť z 2. piliera. Podľa opozičných strán je to však len marketingový ťah strany Smer-SD, aby získala finančné prostriedky a mohla ich využiť na financovanie predvolebných balíčkov. Toto otvorenie podľa opozície nevyrieši problém rozdielnych výšok dôchodkov seniorov, ktorí sú buď v kombinovanom dôchodkovom systéme, alebo len v prvom pilieri.

Poslanci chcú však tento stav zmeniť prostredníctvom novely zákona o sociálnom poistení. "Riešenie spočíva v tom, že ak niekto odíde do dôchodku a je v dvojpilierovom systéme a bude mať o niečo nižší dôchodok, ako keby bol len v prvom pilieri, v takom prípade z rezervného fondu solidarity bude zvýšený jeho dôchodok zo Sociálnej poisťovne tak, aby jeho dôchodok nebol nižší ako človeka, ktorý bol len v prvom pilieri," objasnil zámer novely poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Táto zmena má priniesť právnu istotu pre všetkých ľudí, či sú v prvom pilieri, alebo v druhom pilieri. "V konečnom dôsledku by to boli nižšie výdavky pre verejné financie. Keď ľudia zostanú v 2. pilieri, nebude musieť v budúcnosti Sociálna poisťovňa v plnej miere financovať ich dôchodky a dotovať ich z ďalších zdrojov. Dnes sú tieto dôchodky dotované takmer 30 % a táto dotácia bude postupne rásť," poznamenal Kaník.

Návrh opozičné strany zdôvodňujú tým, že počas krátkeho obdobia od vzniku druhého piliera boli do tohto systému často robené politické zásahy. "Je veľmi dôležité, aby sme netrestali tých, ktorí sa správajú zodpovedne a šetria si na svoj dôchodok. Návrh, ktorý predstavujeme, je riešením situácie, ktorú spôsobila vláda Roberta Fica. Je to reakcia na nespravodlivé zásahy," uviedla podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO).

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku sa otvorením druhého piliera problémy prvého piliera nevyriešia. "Prvý pilier je dlhodobo neudržateľný a Smer-SD láka čo najviac ľudí, aby zostali v prvom pilieri. A už tento rok je dotovaný takmer jednou miliardou eur zo štátneho rozpočtu," doplnil Brocka.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) uviedol v reakcii pre TASR, že v prípade tohto návrhu opozičných poslancov ide "o ohlas vlastného svedomia pán Kaníka". "Viacerých veľkým náborom a klamlivou reklamou získal do druhého piliera, ktorí tam nemajú čo robiť," konštatoval Richter. Zároveň uviedol, že počas diskusie v parlamente musel obhajovať 2. pilier. "Ja som presvedčený, že 2. pilier má zmysel, ale pre presne stanovených ľudí z hľadiska obdobia sporenia a príjmu," dodal šéf rezortu práce.