Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Dohoda na amnestiách ešte nie je, no koalícia má o ňu záujem

Na archívnej snímke opozičný poslanec NR SR Ján Budaj (OĽANO-NOVA). Foto: TASR - Jakub Kotian

Napriek tomu, že argumenty opozície proti skrátenému konaniu podľa Budaja zarezonovali, nemožno ešte hovoriť o dohode. Padli návrhy aj zo strany koalície, rokovanie pokračuje ráno, avizoval Budaj.

Bratislava 20. marca (TASR) - Predstavitelia koalície a opozície sa zatiaľ nedohodli na definitívnej podpore vládneho návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Po rokovaní poslaneckého grémia to novinárom povedal Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) s tým, že opozícia je proti skrátenému legislatívnemu konaniu.

"Prišli sme s podanou rukou. Nastolili sme a upozornili, že meniť Ústavu SR v skrátenom konaní je nevhodné. Na druhej strane to našlo svoju odozvu. Myslím si, že Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) aj Martin Glváč (Smer-SD) majú záujem na čo najširšom konsenze," povedal Budaj.



Napriek tomu, že argumenty opozície proti skrátenému konaniu podľa Budaja zarezonovali, nemožno ešte hovoriť o dohode. "Padli návrhy aj zo strany koalície, rokovanie pokračuje ráno (21.3.) o 8. hodine," avizoval Budaj.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.