Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Opozícia: Odkedy je Kaliňák ministrom, jeho príjmy dramaticky stúpli

Na snímke zľava Jozef Rajtár, Veronika Remišová, Igor Matovič a Ľubomír Galko počas tlačovej konferencie. Foto: Teraz.sk

Igor Matovič sa domnieva, že skutočné množstvo peňazí na účtoch firiem Kaliňáka môže byť dramaticky väčšie.

Bratislava 15. júna (TASR) - Od roku 2006, kedy sa z poslanca NR SR Roberta Kaliňáka stal minister vnútra, jeho celkové ročné príjmy dramaticky stúpli. Upozornil na to na dnešnej tlačovej konferencii líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Podľa jeho slov, kým v rokoch 2004 a 2005, teda keď bol Kaliňák opozičným poslancom, zarobil zhruba po 650.000 korún ročne, od roku 2006 sa to zmenilo. "Robert Kaliňák sa stal ministrom vnútra a jeho celkové príjmy začali dramaticky prekvitať. Z roka na rok vystúpil jeho ročný príjem až na 11,8 milióna korún. V priemere od vtedy zarobil ročne 10,5 milióna korún," zdôraznil Matovič s tým, že v tých sumách nie sú žiadne pôžičky, ale len príjmy, ktoré sám Kaliňák vykázal. Rozdiel podľa Matoviča nie je spôsobený platom, keďže plat ministra je len o niečo vyšší ako poslanecký.

"Minister priznal, že je väčšinovým majiteľom v desiatich a menšinovým majiteľom v 30 firmách. Pýtame sa, v ktorých ďalších je spolumajiteľom? Ak chce vyvrátiť pochybnosti, mal by zverejniť všetky firmy, v ktorých má podiel, aj finančné toky, ktoré z nich plynuli na jeho účet," povedal šéf OĽaNO-NOVA.

Matovič sa totiž domnieva, že skutočné množstvo peňazí na účtoch firiem Kaliňáka môže byť dramaticky väčšie. "Môžu tam byť desiatky až stovky miliónov eur. Ale kým mu tie peniaze firma nevyplatí, nie je to dividenda a dovtedy to nemusí priznať do svojho príjmu," uviedol.

Na archívnej snímke v popredí vpravo Jozef Rajtár (SaS), vľavo Anton Hrnko (SNS), v pozadí vpravo minister vnútra SR Robert Kaliňák a vľavo v pozadí minister kultúry SR Marek Maďarič.
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Poslanec Jozef Rajtár (SaS) na margo svojho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý je trestne stíhaný, keďže ako pracovník komerčnej banky nahliadol na Kaliňákov účet, povedal, že Rybanič bol v utorok (14.6.) v banke ako jej zamestnanec nahlásiť nadriadeným pochybné transakcie na účtoch Kaliňáka a exministra Jána Počiatka, ale bolo to na niekoľkých úrovniach banky zamietnuté. "Pritom, ak zamestnanec banky získa akúkoľvek pochybnosť o transakcii, nie je chyba, ak to nahlási. Chybou je iba to, ak to neurobí a preukáže sa to ako pochybné. Zdá sa, že na niektorých sa vzťahujú špeciálne opatrenia a ak by robili pochybné transakcie, nikto to nechce riešiť a nechať vyšetriť. Táto situácia je veľmi vážna," povedal Rajtár a Kaliňáka vyzval, aby verejne povedal, či nejakým spôsobom ovplyvňoval vyšetrovateľa, ktorý vzal Rybanského na výsluch.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka sa práve odohráva jeden z najsmutnejších obrazov týchto dní. "Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je obhajobou Kaliňáka ochotný riskovať svoju kandidatúru na generálneho tajomníka OSN a dobré meno Slovenska v zahraničí. Je veľkou medzinárodnou hanbou, ak bude Kaliňák ako minister vnútra komunikovať s partnermi v EÚ. Ale poslanci koalície sa začínajú trhať, dostávame náznaky, že nie všetkým je príjemné, čo sa deje," povedal Galko.

Minister vnútra Kaliňák dnes po rokovaní vlády povedal, že bude na ďalšie otázky týkajúce sa jeho akcionárskeho podielu v spoločnosti B.A. Haus odpovedať až po tom, ako Matovič zverejní účtovníctvo svojej firmy. "Až pán Matovič, ktorý zničil účtovníctvo deň pred daňovou kontrolou, nám toto účtovníctvo ukáže, tak sa budem rád s vami baviť ďalej," reagoval Kaliňák na otázky novinárov k fungovaniu firmy či kúpe jeho podielu. Na konkrétne otázky chce v prípade potreby odpovedať tým, ktorým ich náleží klásť.



Požiadavku na svoje odstúpenie Kaliňák podľa svojich slov zatiaľ od koaličných partnerov či premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nepočul. "Všetky podozrenia sme vyvrátili úplne jasne," povedal. Novinárov kritizoval, že nenapísali, že sa podozrenia vyvrátili. Vyčítal im, že pravda ich nezaujíma, a preto nemá význam odpovedať im na otázky.

Matovič na to Kaliňákovi odkázal, že celé jeho účtovníctvo má k dispozícii a desať ľudí sa v ňom hrabe už tri mesiace, ale stále nič neobjavili. "Nech sa páči, nech polícia umožní novinárom prísť a môžu sa pridať k tým desiatim vyšetrovateľom," uzavrel.

Asistent sa k skutku priznal

Filip R., obvinený asistent poslanca Národnej rady (NR) SR Jozefa Rajtára (SaS), sa k skutku kladenému za vinu priznal a jeho spáchanie oľutoval. Výsluchu obvineného nepredchádzalo obmedzenie jeho osobnej slobody. Nepodal si ani sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia. TASR informoval námestník prokurátorky pre trestný úsek Krajskej prokuratúry Bratislava (KP BA) Oliver Janíček.
"Dňa 10.6.2016 bol v procesnom postavení obvineného vypočutý Filip R., ktorý sa ku skutku kladeného mu za vinu priznal, popísal podrobnosti jeho priebehu, vysvetlil motív svojho konania a spáchanie činu oľutoval. Výsluchu obvineného nepredchádzalo obmedzenie jeho osobnej slobody. Obvinený bol pred vykonaním výsluchu poučený o všetkých svojich právach, obhajcu si nezvolil a do zápisnice svojím podpisom potvrdil, že nebol na neho vyvíjaný fyzický ani psychický nátlak. Sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia si nepodal," povedal Janíček pre TASR.

Polícia obvinila Filipa R. z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Podľa medializovaných informácií mal ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

Sulík žiada pre kauzu stretnutie s prezidentom

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík požiadal listom o stretnutie s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Hovoriť chce o súčasnej situácii na Slovensku, týkajúcej sa kauzy Bašternák. A to aj v súvislosti s blížiacim sa slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie.

Na archívnej snímke Richard Sulík (vľavo) a Igor Matovič
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) čelí kritike za prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Podľa Sulíka nemá Kaliňák čo hľadať v kresle ministra vnútra.

"Považujeme za neprijateľné, aby skupinu ministrov vnútra v Rade EÚ viedol človek, voči ktorému sa vedie vyšetrovanie a je v ťažkom konflikte záujmov. Táto skutočnosť je pre Slovensko potupná,"
uviedol predseda najsilnejšej opozičnej strany Sulík.

Kaliňákovo zotrvávanie vo funkcii podľa Sulíka škodí slovenskej reputácii. Kaliňák totiž podľa neho "klame, porušuje zákony, má obchodné styky s podvodníkmi" a je "dôvodne podozrivý z nezákonného ovplyvňovania policajných orgánov". Toto všetko podľa Sulíka upevňuje dojem u zahraničných partnerov, "že Slovensko je od najvyšších miest skorumpovaná krajina".

Minister Kaliňák tvrdí, že všetky podozrenia vyvrátil. Obvinenia opozície odmieta. S Bašternákom nebol podľa svojich slov v kontakte minimálne štyri roky. Nepamätá si, kedy sa s ním stretol naposledy, ani ako sa zoznámili. Ponuku na odkúpenie jeho podielu v B.A. Haus mu podľa Kaliňáka podnikateľ priamo neponúkal. Zároveň opätovne odmietol, že by s ním mal obchodné styky. "Kúpnopredajnou zmluvou sa vzťah končí, nie začína," doplnil.

Na ďalšie otázky týkajúce sa jeho akcionárskeho podielu v spoločnosti B.A. Haus bude Kaliňák odpovedať až po tom, keď Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) zverejní účtovníctvo svojej firmy.