Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér podáva trestné oznámenie na Igora Matoviča

Na snímke Robert Fico a Igor Matovič Foto: TASR/Pavel Neubauer, Martin Baumann

Voči vyjadreniu Igora Matoviča o tom, že minister vnútra aj premiér zobrali od podnikateľa Ladislava Bašternáka úplatok, sa Robert Fico ostro ohradil.

Bratislava 17. júna (TASR/Teraz.sk) - Voči tvrdeniam Igora Matoviča, podľa ktorých mal premiér zobrať úplatok, sa dnes ostro ohradil Robert Fico, ktorý na neho podáva trestné oznámenie za krivé obvinenie. Matovič je podľa premiéra notorický klamár.

"Predseda vlády sa však obáva, že I. Matovič nebude môcť byť nikdy odsúdený za spáchané trestné činy, lebo I. Matovič je zjavne nepríčetný," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré médiám poskytol tlačový odbor Úradu vlády.



Úplatok podľa I. Matoviča zobral aj premiér

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) aj premiér Robert Fico (Smer-SD) zobrali od podnikateľa Ladislava Bašternáka úplatok. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič s tým, že úplatkom je rozdiel skutočnej hodnoty a sumy, ktoré podnikateľovi zaplatili alebo dodnes platia. Opozícia zároveň zbiera podpisy na mimoriadnu schôdzu NR SR, kde sa opäť pokúsia Kaliňáka odvolať.

"Robert Kaliňák kúpil podiel vo firme B.A. Haus, ktorej jediný majetok sú nehnuteľnosti. Ich ceny sa v lukratívnej časti Bratislavy za posledné dva roky vôbec nehýbali. Sú to štyri nehnuteľnosti v súhrnnej hodnote 6,5 milióna eur, podľa odhadov realitného makléra. Kaliňák kúpil v B.A. Haus 16-percentný podiel, ktorého hodnota je 1,04 milióna eur len za 430.000 eur. Aktívny minister vnútra teda zobral od Bašternáka, ktorý mal problémy s políciou, úplatok 610.000 eur,"
povedal Matovič.

Podobný prípad je podľa jeho slov aj bytový komplex Bonaparte, v ktorom býva premiér a ktorý patrí Bašternákovi. "Fico tam vraj býva za 2650 eur mesačne, ktoré platí za byt vo výmere 377 metrov štvorcových. Sú tam však výrazne menšie byty a nájom stojí 5000 eur plus energie. Reálny nájom vo Ficovom byte by bol 6500 eur plus 800 eur energie. Za 44 mesiacov je to rozdiel 195.800 eur, čo je úplatok Ficovi," povedal Matovič.

Šéf OĽaNO-NOVA predpokladá, že tento podvod sa stal dvakrát. "Je normálne predpokladať, že za rovnaké peniaze ako kupoval podiel v B.A. Haus Kaliňák, kúpil rovnaký podiel aj exminister Ján Počiatek (Smer-SD)," poznamenal.



Matovič tiež uviedol, že dnes nad ránom mal stretnutie s jedným poslancom Smeru-SD. "Informácia, ktorú mi poskytol, bola, že jeden z argumentov Kaliňáka znel, že do predsedníctva SR v Rade EÚ je po probléme, lebo to s Tiborom dohodol, ale prokurátor je trochu natvrdlý. Predpokladám, že ide o policajného prezidenta Tibora Gašpara," povedal Matovič a Kaliňáka vyzval, aby nezasahoval do vyšetrovania.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že toto je ten moment, kedy občan musí prestať byť ovcou, ktorá je dobrá len na platenie peňazí do štátnej pokladnice. "Občan by sa mal voči tomu vzoprieť, Ústava SR mu na to dáva predpoklady," odkázala.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) dáva podnet na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. "Verejný funkcionár nesmie prijímať dary. Nazdávame sa, že cena bola podhodnotená a išlo o prijatie daru," uviedla. Keďže Kaliňák doteraz odvolaný nebol, opozícia organizuje v pondelok (20.6.) protest pred komplexom Bonaparte.

Ministerstvo vnútra: Opozícia opäť nepredložila dôkazy

Poslanci SaS a OĽaNO-NOVA pred niekoľkými dňami tvrdili, že spoločnosť B.A. Haus je v predĺžení a nemá žiadnu hodnotu. Teraz tvrdia, že má zase priveľkú hodnotu, pričom opäť žiadne dôkazy nepredložili a odvolávajú sa na dohady. Vyhlásil to dnes hovorca ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) Ivan Netík v reakcii na tlačovú konferenciu opozície, podľa ktorej Kaliňák zobral od podnikateľa Ladislava Bašternáka úplatok.

"Každý deň si vymýšľajú nové a nové fantastické príbehy, ktorým už nikto neverí. Minister vnútra všetky podozrenia vyvrátil, keď ukázal, že riadne a v súlade so zákonom kúpil 16-percentný podiel v tejto spoločnosti, za ktorý riadne zaplatil zo svojho účtu," dodal Netík.