Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Opozícia kritizuje Čaplovičovu správu, chýbajú jej riešenia

Na snímke minister školstva SR Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Minister uznal, že zmeny sa v školstve nepodarí uskutočniť bez navýšenia peňazí.

Bratislava 7. mája (TASR) – V správe o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD) chýbajú riešenia a finančné záväzky. Zhodli sa na tom opoziční poslanci na dnešnom rokovaní školského parlamentného výboru. Nepodarilo sa im presadiť uznesenie, ktoré by parlamentu odporučilo, aby správu vrátil vláde na prepracovanie s tým, že by tam boli zahrnuté konkrétne systémové kroky.

Podľa poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) by kabinet po roku vládnutia mal mať jasnú predstavu, čo chce stihnúť za zvyšné tri roky. "Nemať žiadny záväzok po roku vládnutia je priznanie zo strany vlády, že buď nechce sľúbiť do školstva konkrétne peniaze, alebo nemá ani po roku jasnú predstavu, ako chce v tom zvyšnom období vládnuť a meniť túto krajinu," podčiarkol Beblavý. Náznaky konkrétnych opatrení, ktoré dokument obsahuje, sú podľa neho skôr negatívne. Ako príklad uviedol návrh, ktorý by rodičom zamedzil vybrať si verejnú školu, do ktorej by dali svoje dieťa. Zapísať by ho museli do spádovej školy alebo by si mohli vybrať cirkevnú či súkromnú školu. Šéf rezortu školstva podľa Beblavého nemá navyše ani podporu vlastnej vlády. Spolu s ostatnými kolegami však zhodnotil, že správa obsahuje aj veľa cenných informácií.

Minister uznal, že zmeny sa v školstve nepodarí uskutočniť bez navýšenia peňazí. "V správe sa konštatuje, a to chcem tu priklincovať, že bez zvýšenia objemu finančných prostriedkov do školstva, je ďalší rozvoj prakticky nemožný," vyhlásil Čaplovič. Na to, aby Slovensko dosiahlo priemernú úroveň verejných výdavkov do školstva krajín OECD, potrebuje postupne zvyšovať ich objem na šesť percent HDP. Práve túto úroveň by mali investície do školstva podľa správy dosiahnuť do roku 2020. Zároveň však podčiarkol, že vláda je zaviazaná šetriť.

Poslanec vládneho Smeru-SD Ľubomír Petrák sa domnieva, že zvýšenie peňazí do školstva nezaručí zvýšenie kvality. Jeho stranícka kolegyňa Oľga Nachtmannová zas opozícii vyčíta, že od ministra chce, aby za rok vládnutia napravil to, čo sa mnoho rokov zanedbávalo.

Koaliční poslanci na zasadnutí výboru schválili uznesenie, ktorým odporúčajú Národnej rade SR, aby zaviazala ministra Čaploviča predložiť vláde do konca septembra výsledky verejnej diskusie o dokumente. Verejnosť môže k správe posielať pripomienky do konca júna. Výbor tiež parlamentu odporučil zobrať správu na vedomie.