Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia má obsadiť sedem predsedov výborov, Sulíkovi je to málo

Predseda strany SaS Richard Sulík (uprostred) a za ním líder hnutia Sme rodina Boris Kollár prichádzajú na stretnutie predsedov politických strán a predsedov politických hnutí zastúpených v Národnej rade SR v VII. volebnom období 21. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéf budúcej koaličnej strany SNS Andrej Danko nepovedal, o ktoré predsednícke funkcie vo výboroch by mala jeho strana záujem.

Bratislava 21. marca (TASR) - Podľa predbežného návrhu by mali štyri opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA, ĽSNS a Sme rodina obsadiť sedem pozícií predsedov výborov, koalícia zvyšných 12. Novinárom to dnes povedal líder najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík s tým, že s takýmto rozdelením nie je spokojný.

"Pomer 12 ku 7 nezodpovedá volebnému výsledku a pomeru poslancov. Doteraz bolo vždy zvykom deliť to v pomere podľa počtu poslancov," povedal Sulík.



Na otázku, či by mala obsadiť vedúce pozície aj strana ĽSNS Mariana Kotlebu, Sulík podotkol, že je to na diskusiu, pretože ide o riadne zvolenú stranu. "Nevidím dôvod ho teraz všade vymedzovať," povedal pred rokovaním lídrov parlamentných strán na pôde NR SR.

Či má ĽSNS záujem o niektoré z kresiel predsedu v parlamentnom výbore, Kotleba neuviedol, lebo nechcel predbiehať. Na dnešné rokovanie ide s jednou požiadavkou, nechcel však povedať s akou.



Ani šéf budúcej koaličnej strany SNS Andrej Danko nepovedal, o ktoré predsednícke funkcie vo výboroch by mala jeho strana záujem. "SNS má svoje rezorty, ktoré sú jej srdcovkou," povedal Danko a spomenul brannobezpečnostný výbor. Ani Danko podobne ako Sulík netvrdil, že ĽSNS treba pri delení funkcií v parlamente izolovať, keďže je to riadne zvolený politický subjekt.

Poslaneckému klubu Mosta-Híd má šéfovať Gábor Gál

Gábor Gál
Foto: TASR - František Iván


Poslaneckému klubu Mosta-Híd by mal šéfovať poslanec Gábor Gál. TASR to potvrdili zdroje z vnútra strany. V končiacom sa volebnom období bol šéfom klubu László Solymos, ktorý by mal byť v novej vláde ministrom životného prostredia.

Poslanecký klub má mať desať členov. Otázne je, či sa k poslancom Mosta-Híd nepridajú aj poslanci zo #Siete. Tých je totiž len sedem a vlastný klub nevedia vytvoriť. Na zriadenie klubu je potrebných aspoň osem poslancov.

Výhody poslaneckého klubu sú napríklad v tom, že strana dostáva od štátu príspevky na jeho činnosť, má vyčlenené kancelárske priestory na pôde NR SR a predseda klubu sa zúčastňuje na poslaneckých grémiách a jeho členovia môžu sedieť v osobitných kontrolných výboroch parlamentu.